ЕК: Службите и прокуратурата в България прикриват политици за пране на пари

ЕК: Службите и прокуратурата в България прикриват политици за пране на пари

Българските правоохранителни служби прикриват прането на пари и съмнителни трансакции, извършвани от политици. Две трети от сигналите на банките до Бюрото за финансова разузнаване (структура в ДАНС) за съмнителни трансакции се отнасят до местни политици, но по тези случаи изобщо не се стига до правораздаване.

Това става ясно от редовния преглед на Европейската комисия на икономическите политики на 27-те страни членки, публикувани в сряда. За първи път в него е отделена подробна и изключително критична глава за прането на пари.

„Досега не е постигнат съществен напредък в проучването на пречките, които възпрепятстват разследването на такива случаи и превръщането им в доказателства за съдебно преследване. Използването на финансови разследвания е ограничено, което не позволява ефективно възстановяване на активи в слуаите на организирана престъпност и корупция“, пише в доклада за България.

Брюксел прави силно критичен преглед на системата за борба срещу прането на пари у нас, която продължава да има съществени слабости, въпреки че е била подложена на мониторинг по проблема от международния комитет Moneyval между 2013 г. и 2017 г. Към края на 2017 г. слабостите не са били преодолени, но страната е извадена от проверката през юли 2018 г., след като е приела промени в закона.

България все още не е финализирала и не е нотифицирала основния инструмент за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма – National Risk Assessment, отбелязва ЕК. И подчертава, че специално трябва да се адресира проблемът с корупцията, която е основната предпоставка за прането на пари. „Властите трябва да покажат устойчива тенденция към ефективно разследване и внасяне в съда на достатъчно случаи на корупция по високо равнище, включително по отношение на политици“, посочва ЕК.

В доклада си ЕК отбелязва, че България е предприела специално законодателство в борбата с корупцията като е създала единен орган – Комисия за продиводействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество. Но тези промени обаче няма никакви положителни последствия според Брюксел.

 

Категории Акцент, Общество, Пари, Политика, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio