ГЕРБ и ДПС опитват да прокарат разпродажбата на активи на КТБ без оценка

ГЕРБ и ДПС опитват да прокарат разпродажбата на активи на КТБ без оценка

Коалиция депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС предлага нови поправки в Закона за банковата несъстоятелност, с които синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) ще могат да се сдобият с нови правомощия да продават евтино и непрозрачно останки от фалиралата банка.

Поправките, за които съобщи първо „Капитал“ са са внесени в парламента във вторник (26 февруари) от Данаил Кирилов (ГЕРБ), Христиан Митев („Обединени патриоти“) и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Едната от предлаганите поправки касае активи, които синдиците не успяват да продадат на публична продан. Вещите и правата, които три пъти са били предлагани на публична продан, но без успех, ще може да се предлагат от синдика чрез пряко договаряне и без първоначална продажна цена. Сега минимумът при пряко договаряне беше цената, на която е офериран активът на търг.

Проблемът е, че синдиците на банката правят обявленията за търгове максимално непрозрачни и в изключително кратки срокове. Това затруднява достъпа до информация какво и кога се предлага на търг. А това пък води до слаб интерс и до ниска цена. Това пък ощетява в максимална степен кредиторите на бнаката, сред които най-голям е Фондъдт за гарантиране на влоговете в банките.

Втората предлагана законова поправка е да не се събира предварително държавна такса от синдика или банката по съдебните дела. КТБ е страна по много дела, които води срещу длъжници на бнаката или компании, за които синдиците на банката смятат, че могат да атакуват като притежатели на активи, кредитирани от банкта. По много от делата банката е губеща и трябва да плаща държавна такса. Така се натрупват нови задължения, които обаче КТБ не плаща.

Март миналата година влязоха в сила измененията в Закона за банковата несъстоятелност, които позволяват със задна дата да бъдат отменени цесии, прихващанията и промяната в собствеността на дружества, принадлежали на КТБ. Промените бяха инициирани от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Те представиха измененията като борба с вторичното разграбване на фалиралата банка. Законът преодоля президентско вето, а в момента се чака по текстовете да се произнесе Конституционният съд, сезиран от търговската колегия на Върховния касационен съд.

 

Категории Акцент-2, Компании, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio