Бивш депутат от ДПС отива на съд за купуване на гласове

Бивш депутат от ДПС отива на съд за купуване на гласове

 

Бившият депутат от ДПС Илия Илиев днес ще се изправи пред съда по обвинение за купуване на гласове.

От Софийската градска прокуратура (СГС) съобщиха, че са приключили разследването срещу него и в съда е внесен обвинителният акт срещу него и неговия съучастник Иван Тодоров.

Двамата са обвинени, че са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС. Илиев има общо три обвинения за купуване на гласове. Ако вината му се докаже, може да получи присъда от 1 до 6 години затвор. Същото наказание заплашва и Тодоров.

Според разследващите Илиев по време на изборите през 2014 година е предлагал от 30 до 50 лева на жители на ромската махала, за да гласуват за него на парламентарните избори.

Като депутат от ДПС Илия Илиев бе чест гост на телевизиите като защитник на ромите. При предишно обвинение той бе посочен за съучастник в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

В периода 2007 – 2009 г. Илия Илиев е бил общински съветник, но чрез подставени лица контролирал три търговски дружества – „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД.

Любопитна подробност е, че  седмици преди обвинението срещу Илиев да влезе в съда, стана ясно, че фирма, близка до него, е избрана да ремонтира пътеки в парк „Рила“.

Фирмата победител, свързана с ексдепутата печели търга за над 8 млн. лв. без конкуренция, след като останалите кандидати са отстранени.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio