„Най-добрите посланици в живота – това са творците“

„Най-добрите посланици в живота – това са творците“

По време на тържественото откриване на ПЛОВДИВ 2019 – Европейска столица на културата на 12. януари т. г. пред многохилядна публика, еврокомисарят по цифрова икономика и общество, г-жа Мария Габриел изтъкна мястото на хилядолетния Пловдив в културната история на Европа и за укрепването на европейската ни идентичност и сподели : „…затова не е учудващо, че свързваме Пловдив с цяла плеяда от художници и писатели, които именно тук са намерили вдъхновение за своите творби.“

И не случайно представителната изложба на Дружеството на пловдивските художници  в галерията на Общинския съвет с творби, вдъхновени от града, неговите забележителности и история бе открита още в навечерието на знаменателния празник . Там разговарях с председателя на дружеството г-жа Снежана Фурнаджиева, за да узная повече за приноса на съвременните пловдивски художници към фестивала.

А. Д.: Груповата изложба на Дружеството на пловдивските художници е едно от първите събития, в рамките на официалното откриване на ПЛОВДИВ  2019 – Европейска столица на културата, какво следва ?

С.Ф.: Нашето дружество участва активно през цялата година, имаме редица изложби – както наши, така и гостуващи от чужбина – от Испания, от Матера. А тази изложба, която откриваме сега е първата, която представя наградените и номинираните за награда творби от годишната ни изложба – една извадка от най-доброто – 45 автори с 45 творби представят едно съзвездие от пловдивски художници! Това са от една страна поколението на вече утвърдените автори, с известност в световните галерии, а от друга – най-младите автори, които заявяват смело своите виждания, своите послания. Тук могат да се видят живопис, графика, скултура, N-форми а също и фотография – цялото съвременно изкуство на Пловдив. Всъщност с откриването на нашата изложба се откриват и събитята от ПЛОВДИВ 2019. Интересът към нашата изложба е много голям –  предвидили сме един ден след откриването демонстрация на графични техники  – ще правим графични отпечатъци, свързани с историята на Пловдив и пейзажи, монотипни отпечатъци. А и публиката ще може да участва – всеки ще може да вземе със себе си това, което сам е отпечатал – един хубав спомен от Пловдив, който е градът на  художниците, а сега – и визитката на България!

А. Д.: Разкажете нещо за международната дейност на дружеството.

С.Ф.: Имаме спечелен проект за ПЛОВДИВ 2019 – международен пленер по живопис, в който участват петима художници от различни държави и петима  пловдивски художници. Идват много интересни  автори от чужбина – ето през изтеклата година имахме участници от Германия, от Македония, от Сърбия и от Холандия. Всеки от гостите – с начина си на мислене, с натюрела си, с техниката си обогати пловдивската колекция и заедно с приноса на едни от най-талантливите пловдивски художници се получи една много разнообразна и интересна изложба, която вече има 3 – 4 представяния, а се надяваме да излезе и в чужбина и да покажем, как заедно можем да направим света по- красив. Прекрасно е, че се създават и много хубави приятелства между участниците; хората не искат да си тръгват накрая – имаше много сълзи от щастие и любов.  За тази органична връзка и за атмосферата допринася много и  къща „Нишанян“, където се провежда пленера и той се превръща в едно много знаково за Пловдив събитие. То показва, че изкуството е най-сериозният мост към света и най-добрите посланици в живота – това са творците!

А. Д.: Споделете, какви са перспективите на дружеството през годината.

С.Ф.: Въпреки неудобствата от това, че нямаме собствени изложбени зали ние не престанахме да творим, да се заявяваме, че ни има. Очакваме през второто полугодие вече да имаме нов дом и за това подготвяме три големи изложби на пловдивските художници, свързани с големите християнски празници. Освен това имаме покана и заявено участие от испански художници и по време на тяхната изложба ще има концерт на виртуозната пианистка Лола, в съпровод на Марио Хосен. Очакваме и изложба от Македония, както и от Матера – трябва само да доуточним датите за тяхното и нашето гостуване. А се надяваме да стигнем и до Берлин – в края на миналата година кандидатствахме за изложба в Българския културен институт там!

А. Д.: Да си пожелаем успех!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент-2, Цивилизация