Митьо Очите остава окончателно в ареста

Митьо Очите остава окончателно в ареста

 

Димитър Желязков-Митьо Очите няма да напусне ареста. Това определи окончателно Апелативният специализиран наказателен съд, след като прецени, че здравословното състояние на Желязков не налага по-лека мярка за неотклонение.

Според апелативните съдии са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че той е ръководил престъпна група, която е рекетирала бизнесмени в района на Бургас, които се занимават основно с погребални услуги. Съдът прие, че при по-лека мярка Желязков може да извърши престъпление, макар да се съгласи, че няма опасност да се укрие.

Според прокуратурата групата на Митьо Очите е събирала „такса спокойствие“ от фирми, която стигала до 20% от печалбата и палела катафалките на тези, които не плащали. Показания пред разследващите са дали 12 анонимни свидетели и по делото има няколко тома със специални разузнавателни средства. Според защитата пък обвинението се крепи само на анонимните свидетели.

Съдът отхвърли тези възражения на адвокат Илиян Василев, както и искането му да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Желязков.

„Аз не искам да ме пускате, а да ме прегледате“, добави обвиняемият и допълни, че в Турция, откъдето беше екстрадиран миналата седмица, са се грижели по-добре за него, отколкото тук. Прокурорът Николай Христов каза, че състоянието на Желязков е задоволително и не налага спешно приемане за лечение в болница.

„Не отива на добре правосъдието, щом по този начин се третират правата на гражданите“, каза адвокат Василев. По думите му, Желязков е „всенароден любимец“ и винаги преди избори започвало дело срещу него.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio