Парламентът ратифицира Протокола към НАТО за присъединяването на Северна Македония

Парламентът ратифицира Протокола към НАТО за присъединяването на Северна Македония

Това стана в присъствието на Талат Джафери и отсъствието на БСП

 

Парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери и отсъствието на БСП.

Решението беше подкрепено от депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и „Воля“. Депутатите от БСП отсъстваха от заседанието с мотиви, свързани с несъгласия около промените в Изборния кодекс.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в пленарна зала, че България последователно подкрепя членството в НАТО на страните от Западните Балкани. Членството на Северна Македония в НАТО бележи нов етап от сътрудничеството между нашите страни, посочи тя.

България ще продължава да окуражава и подпомага Северна Македония по пътя към членство в Европейския съюз, каза тя и изрази увереност, че преговорите ще започнат през юни 2019 г. Захариева изрази увереност, че „правилните поуки от грешките в миналото са направени и бъдещето пред нас е общо, така както е общо и нашето минало“.

Много усилия положихме. Да благодарим на парламента за това мъдро решение, заяви премиерът Борисов пред журналисти.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio