Борисов привика ръководството на ГЕРБ, връщат преференциите

Борисов привика ръководството на ГЕРБ, връщат преференциите

Бойко Борисов събра ръководството на ГЕРБ в партийната централа заради Изборния кодекс. На спешната среща беше решено да се върнат преференциите, както и да се преразгледат и другите направени промени и да се избере нова ЦИК.

Това стана в отсъствието на Цветан Цветанов, който е в Косово. Именно той оправда съвместното гласуване на ГЕРБ и ДПС, довело до обезсмисляне на преференциалния вот. Като шеф на депутатите той обяви, че е подкрепил промяната, за да няма политическа криза. Цветанов призна, че е негово решението ГЕРБ да подкрепи предложението на ДПС.

На спешно среднощно заседание миналата седмица водената от Данаил Кирилов правна комисия спешно прие промените, които после ГЕРБ гласува заедно с ДПС в залата. Наблюдателите съзряха опит за нова коалиция между двете партии, тъй като промените бяха критикувани и от ВМРО.

По-късно от Германия Борисов коментира, че не се бърка в работата на парламентарната група. Заседанието на ръководството в понеделник обаче сочи, че премиерът е обезпокоен от общественото недоволство от промените в Изборния кодекс, направени три месеца преди евроизборите. Омбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще ги даде на Конституционния съд, а БСП напусна демонстративно Народното събрание.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,