Беглецът Митевски е осъден и на втора инстанция за най-големия банков обир

Беглецът Митевски е осъден и на втора инстанция за най-големия банков обир

Той изнася над 21,2 млн. лева и остава на свобода срещу „подписка“, след което изчезва с парите

 

Бившият главен секретар на „Алфа Банк“ Петко Митевски е осъден и на втора инстанция на 15 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. от банката, съобщава „Лекс“. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата му за присвояване на парите, но прекрати по давност делото по отношение на обвиненията за документни престъпления, с които Митевски е прикривал присвояването.

Това едва ли притеснява подсъдимия, който още през юли 2017 г. се укри и делото на втора инстанция мина без неговото участие. Въпреки това защитата му пледира пред САС той да бъде оправдан или да бъде осъден само условно, като се аргументира, че Митевски е обвинен през октомври 2011 г. и делото продължава неразумно дълго. Адвокатът на подсъдимия се позовава на практиката на Върховния касационен съд (ВКС), че в такива случаи забавянето се третира като изключително смекчаващо обстоятелство.

В тази връзка апелативните съдии посочват, че делото е сложно, събирани са много доказателства и не на последно място, съдът е отделил много време в издирването на Митевски, поради което възраженията на защитата му са отхвърлени.

След присъдата на първа инстанция през май 2017 г., Митевски остана на свобода срещу „подписка“. Два месеца по-късно САС определи той да бъде задържан, но вече беше късно, тъй като подсъдимият се укри. Тогава адвокатът му Георги Варамезов обясняваше, че Митевски не е избягал и дори отишъл да се предаде в полицията, откъдето обаче го върнали, защото още не били получили акта на съда. След това той се укри и до днес е в неизвестност, както и милионите, за чието присвояване е осъден на две инстанции.

Според обвинението Митевски е присвоил парите в периода от 2008 до 2010 г., като ги изнесъл на три пъти от банката в чанта за лаптоп. Той бил улеснен и от занижения контрол във финансовата институция. Технологията на работа на Главна каса изисквала спазването на т.нар. принцип на „четирите очи“, според който управителят на офиса Виолета Вучева имала персонален код, а Митевски разполагал с ключа. Всяка сутрин двамата заедно отваряли касата, но процедурата се спазвала само при първото отваряне, а след това касата се отключвала само с ключ, т.е. Митевски е можел сам да я отваря. Когато изнасял милионите, помещението не било оборудвано и с охранителни камери, а освен това можел удобно да ползва изхода от гаража, където била паркирана и колата му.

За да прикрива присвояването на парите, Митевски използвал неистински документи, с които удостоверявал, че липсващите пари са изпратени с т.нар. “ценни пратки“. След като на служители направили впечатление съмнителни поредни номера на няколко протокола за „ценни пратки“, била възложена внезапна проверка с броене на парите на Главна каса. Митевски веднага признал участието си, като показал лист с точния размер на липсващите пари и пред ръководството на банката обяснил, че дал милионите, за да помогне на своя близък приятел Петър Цабалас, който обещал да ги възстанови до няколко месеца. От банката се свързали с Цабалас, но той отричал да е получавал пари от Митевски, а междувременно ръководителите на банката в България Сотириус Петру, Одисеас Захаракис и Оливие Хол напуснали страната.

В мотивите на градския съд изрично се подчертаваше, че и ръководството на банката е бездействало и дълго дори не е уведомило за изнесените пари, а след това и разследващите не са се постарали да ги открият, като Цабалас само е бил разпитан.

Документните престъпления, за които е Митевски няма да бъде съден, са извършени до ноември 2009 г. и според двете инстанции те са доказани. Става дума обаче за леко престъпление, което се наказва с до две години затвор и абсолютната давност за наказателното му преследване е 7 години и половина. Апелативните съдии са изчислили, че тя е изтекла още преди постановяването на присъдата на градския съд, заради което и я отменят в тази част.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio