С празнични ритуали „Винпром Свищов“ чества Трифон Зарезан

С празнични ритуали „Винпром Свищов“ чества Трифон Зарезан

С традиционния водосвет за здраве и плодородие, коронясване на цар на лозята и ритуално зарязване „Винпром Свищов“ отбеляза патронния празник на лозарството и винарството Трифон Зарезан.

Отец Евгени благослови лозята, стопаните им и обработващата лозовите масиви фирма „Агрария Сървиз“, като пожела здраве на работещите и богата реколта.

Изпълнителният директор на „Винпром Свищов“ Владимир Георгиев поздрави с празника присъстващите гости и благодари за всеотдайния труд на своите служители. Георгиев подчерта, че въпреки трудната година, е доволен от постигнатите резултати. „През новия сезон в пълно плододаване навлизат нови части от собствените ни лозови масиви, което ни дава оптимизъм да очакваме силна реколта от грозде през 2019 година“, посочи още той.

Председателят на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов поздрави лозарите и винарите с техния професионален празник и пожела успех на ръководството и берекет през предстоящата година. „Изключително радостни сме, че вината на „Винпром Свищов“ са толкова добре приемани в страната, а и в чужбина. Това допринася за налагането на Свищов и региона като разпознаваемо име. А ние имаме традиции във винопроизводството“, отбеляза Кирилов.

За цар на лозята тази година беше коронясан Исмaил Чакър. Както повелява традицията, на главата на Чакър беше положена корона от лозови пръчки. Той получи и честта пръв да навлезе в лозовите масиви и да зареже лозите. „Вече 15 години съм част от екипа, обработващ лозята. През миналата година произведохме 2 000 т. грозде, надявам се тази година да има още по-добра реколта“, отбеляза тазгодишният цар на лозята.

Тържествената церемония приключи с историческа възстановка на римския вариант по зарязване на лозята, изпълнена от Група за исторически възстановки Първи Италийски Легион.

Празничният ден продължи с коктейл, на който технологът на „Винпром Свищов“ Тихомир Петров представи две нови вина от серията Le Vin – бяло от сортовете Шардоне и Совиньон Блан и червено от Каберне Совиньон и Мерло.

 

Снимки: Сергей Антонов

Категории Акцент-2, Обектив, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio