Да гласуват и Член Първи и да приключваме

Да гласуват и Член Първи и да приключваме

 

На какво друго може да се дължи спешно среднощно гласуване в парламентарна комисия, освен на страх да не се загуби ръководната роля на Партията?

Какво може да сплоти ГЕРБ и ДПС, освен принципът „Ти на мене, аз на тебе”? ДПС маха преференциите и отрязва каквато и да било възможност за инакомислие в ГЕРБ. ГЕРБ пък разрешава агитацията на майчин език, което засега не е гласувано, но ДПС си го предлага перманентно.

На практика избирателите няма да могат да гласуват преференциално за кандидат от партийната листа, когото предпочитат пред останалите. За да спечели надяващият се на мажоритарен избор, трябва да стане чудо. Причината е в текста на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, с който се регламентира предпочитанията за отделните кандидати да са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската избирателна квота. Това превръща идеята за преференциите в законово гарантирана невъзможност.

Това, както и другите промени в Изборния кодекс, имат една-единствена цел: избирателите да нямат друг избор освен наложения им от партийните централи. Вся власт советам в днешния български прочит звучи все по-заплашително. Защото дори крехкото присъствие на мажоритарен елемент ще бъде жертвано в името на статуквото и на неговото бъдещо благополучие.

Защо у нас толкова добре работи този механизъм? Защото Партията Майка, която и да е тя, има Лидер. Могъщ и несменяем. Той се обгражда с верни хора, те привличат за подизпълнители също толкова верни, на всички по веригата се осигурява блага служба, бизнес или някаква друга благинка и така всички са доволни.

Принципът работи, защото на нас, българите, все ни е нужен Бащица. Затова и Борисов се радва на трети мандат. И, разбира се, който не е с него, е против него.

ГЕРБ са обсебени от мисълта, че трябва да управляват вечно. И променят всеки закон, който би могъл да им бъде някакво препятствие. С ДПС е същото – хем са опозиция, хем владеят цели сектори от българската икономика на партийно-холдингов принцип.

От доста време е видно, че ДПС не възразява да влезе във властта при евентуален следващ мандат на ГЕРБ. Напоследък и в гласуванията няма разминаване. Патриотите с техните караници пък им правят съвсем адекватна услуга. И нищо чудно скоро да видим две изконно и бетонно лидерски партии в братска прегръдка срещу избирателя.

Да гласуват и Член Първи и да приключваме.

Категории МненияЕтикети , ,