Цацаров смени версията за Гебрев. Опит за убийство е, не е от руколата

Цацаров смени версията за Гебрев. Опит за убийство е, не е от руколата

Главният прокурор на България Сотир Цацаров смени изцяло версията си за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. В понеделник главният прокурор обяви, че в кръвните проби на собственика на „Емко“ и „Дунарит“ е имало химически съединения, останали след консумирането на салата от рукола и обяви, че няма данни Гебрев да е отровен.

Днес след като беше изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите Цацаров уточни, че не е бил правилно разбран за установеното фосфоросъдържащо вещество, което се е съдържало в консумираната от Гебрев салата – рукола. „Ние в никакъв случай не твърдим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне“, каза Цацаров. „Ние разследваме опит за убийство“, добави той. Версията с руколата е проверена докрай и е отхвърлена.

Мотивите за опита за убийство трябва се търсят към момента на извършването, но самият Гебрев също нямал предположения. „Ще изискаме от междуведомствената комисия всички лицензи, които касаят сделки за оръжие и боеприпаси към онзи момент“, каза Цацаров.

От думите на главния прокурор се разбеа, че единственият начин да установим дали Емилиан Гебрев е отровен с „Новичок“ или не, представлява изследване, което могат да направят само британските власти. До Великобритания е изпратена европейска заповед за разследване. Той бе извикан в комисията за да даде данни за руския гражданин пътуващ под името Сергей Федотов, който е свързан със случая „Скрипал“ през 2018 г. и е бил в България по времето на отравянето на Гебрев, сина му и директора на „Емко“ през 2015 г. .

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio