Държавният дълг на САЩ надхвърли 22 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ надхвърли 22 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ вече надхвърля 22 трлн. долара, което е най-високата му стойност за всички времена. Това предаде „Асошиейтед прес“, като се позова на съобщение на министерството на финансите на САЩ. Според официалната статистика дългът на федералната администрация е достигнал внушителните 22.01 трлн. долара. Той е бил 19.95 трлн. долара, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ през януари 2017 г.

Увеличаването на дълга се ускори, откакто доминираният тогава от републиканците на Тръмп Конгрес прие през декември 2017 г. исканите от президента данъчни намаления за 1.5 трлн. долара. Освен това миналата година законодателният орган гласува за повишаване на разходите за вътрешни и военни програми.

Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че тази година бюджетният дефицит ще бъде 897 млрд. долара – увеличение от 15% спрямо дефицита от 779 млрд. долара миналата година. Според службата дефицитът ще продължи да нараства, като през 2022 г. ще започне да надхвърля 1 трлн долара годишно и няма да спадне отново под този праг до 2029 г. включително.

Въпреки повишаването на държавния дълг на САЩ мнозина икономисти смятат, че съпътстващите рискове са незначителни, като сочат лихвените проценти, които остават необичайно ниски в исторически план. Някои бюджетни експерти обаче предупреждават, че все по-нарастващият федерален дълг създава значителни рискове за правителството, тъй като може да затрудни реагирането при финансови кризи посредством понижаване на данъците или увеличаване на разходите, отбелязва АП.

Категории Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio