Доналд Тръмп: Ние сме родени свободни и ще останем свободни

Доналд Тръмп: Ние сме родени свободни и ще останем свободни

Америка никога няма да бъде социалистическа страна, каза президентът в речта си „За състоянието на съюза“

 

Доналд Тръмп държа годишната си реч Състоянието на съюза пред двете камари на Конгреса. В тази реч американските президенти очертават насоките на своето управление и посочват проблеми, с които нацията трябва да се справи.

Речта на Доналд Тръмп е с продължителност около 1 час и акцентите в нея са следните:

Национално единство. Тръмп представя своя план за управление като план на американския народ, а не на неговата Републиканска партия. Тръмп казва, че заедно двете големи партии могат да разчупят продължаващото десетилетия политическо противопоставяне и да забравят старите вражди.

„Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния потенциал на сътрудничеството, компромиса и общото благо. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние“, заяви Тръмп в речта си – първата, която той произнася в условия на споделено управление, след като демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса.

Имиграция. Тръмп отново извежда на преден план имиграцията като основен проблем на Съединените щати. В речта си той нарича спирането й „морален ангажимент на политиците да защитят живота и работните места на американските граждани.“ Според Тръмп богати политици пропагандират свободен достъп в страната, докато живеят зад високи огради, пазени от охранители. „Това подчертава разделението между политическата класа и обикновените хора“, казва Тръмп.

Цената на лекарствата. Един от проблемите, с които американският президент се закани да се бори, е цената на лекарствата в Съединените щати. Според Тръмп американците плащат повече за медикаменти, отколкото гражданите на другите развити страни. „Понякога говорим за същите лекарства, произведени на едно и също място. Това е погрешно и несправедливо и заедно ние можем да го спрем“, каза Тръмп от трибуната на Конгреса във Вашингтон.

Речта му идва след дълги седмици спорове между демократите и републиканците за стената, която Тръмп иска да построи при границата с Мексико. Президентът в крайна сметка отстъпи и сложи край на продължилата рекордните 35 дни частична парализа на държавната администрация, без да е получил финансиране за проекта си за борба с незаконната имиграция.

Тръмп призова членовете на Конгреса да работят заедно по деликатната тема за имиграцията и увери, че само една стена по южната граница може да гарантира сигурността на САЩ. „Ще построя тази стена. Стените работят и спасяват животи. Затова нека работим заедно за постигане на компромис и да сключим споразумение, което ще направи Америка наистина сигурна“, каза Тръмп.

Той разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, част от което касае подозренията за съглашателство между Русия и предизборния екип на Тръмп по време на кампанията за президентските избори от 2016 г.

„В САЩ се извършва едно икономическо чудо и единствените неща, които могат да го спрат, са идиотските войни, политиката или смехотворните и партийни разследвания“, заяви Тръмп, който редовно определя разследването на Мълър като „лов на вещици“. „Ако искаме мир и законност, не може да имаме войни и разследвания. Трябва да сме единни в нашата страна, за да победим враговете си в чужбина“, каза Тръмп.

Той каза в речта си, че Китай повече няма да може „да краде работните места и богатството на американците“, и настоя Пекин да сложи край на „несправедливите си търговски практики“.

„Имам голямо уважение към президента Си Дзинпин и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места“, заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин сключиха 90-дневно примирие на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят преговори за промяна на търговския баланс в полза на САЩ, но и за спазването на интелектуалната собственост и спирането на принудителния трансфер на технологии.

Тръмп обяви намерението си да сложи край на епидемията от ХИВ/СПИН в САЩ, като заяви, че тази цел може да се постигне за 10 години.

„В бюджета си ще поискам от демократите и републиканците да поемат необходимия ангажимент да се премахне епидемията от ХИВ в САЩ до 10 години. Заедно ще победим СПИН-а в Америка и други страни“, заяви Тръмп.

По официални данни през 2017 г. в САЩ около 38 хил. души са заразени с ХИВ. През годините броят им спада, освен в някои общности като хомосексуалните, чернокожите и латиносите.

Тръмп призова също за повече усилия за борба с раковите заболявания при децата и заяви, че иска да издигне в приоритет понижаването на разходите за здравеопазване и лекарства.

Американският президент разкритикува Демократическата партия, че иска да въведе социализъм в САЩ. Америка никога няма да бъде социалистическа страна, каза той, критикувайки призивите на демократите за повече социална политика.

„Тук, в Съединените щати, ние сме обезпокоени от нови призиви за приемане на социализъм в нашата страна. Америка е основана на свободата и независимостта – без принуда от страна на правителството. Ние сме родени свободни и ще останем свободни. Тази вечер подновяваме нашата решимост, че Америка никога няма да бъде социалистическа страна, обеща Тръмп под възгласите от залата „САЩ, САЩ“.

Като цяло обаче посланието на американският президент бе към единство.

Той подчерта, че през ХХ век Америка е спасила свободата, трансформирала науката и предефинирала стандарта на живот на средната класа за целия свят. Сега страната трябва смело да влезе в следващата глава на „това велико американско приключение и да създаде нов стандарт на живот за XXI век“.

Заедно можем да прекъснем десетилетията на политически застой. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изградим нови решения и да отключим необикновеното обещание за бъдещето на Америка.

Трябва да отхвърлим политиката на отмъщение, съпротива и възмездие и да приемем безграничния потенциал на сътрудничество, компромис и общото благо.

Заедно можем да прекъснем десетилетията на политически застой. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изградим нови решения и да отключим необикновеното обещание за бъдещето на Америка. Трябва да избираме между величие или спънка, резултати или съпротива, визия или отмъщение, невероятен напредък или безсмислено унищожаване. Тази вечер ви моля да изберете величие, каза още Тръмп.

Президентът спомена за успехите срещу Ислямска държава в Близкия изток. Преговорите с талибаните ще ни позволят да намалим своето военно присъствие в Афганистан, отбеляза Тръмп.

За пореден път американският президент поиска от съюзниците на САЩ в НАТО да поемат своята част от разходите за отбрана.

В деня на произнасяне на речта на необявено място се създава оперативен център, в който представители на правоприлагащите органи наблюдават социалните медии, трафика и евентуални протести, следят дронове и самолети и съобщават за потенциални заплахи за сигурността на агентите, разположени на място. Улиците около Конгреса са отцепени и обезопасени, а площадът пред сградата е затворен. Метростанциите се проверяват, снайперисти са разположи по покривите, има екипи с кучета, откриващи бомби, цивилни агенти и полицейски патрули. Конгресната зала се претърсва за експлозиви.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio