Президентът наложи вето върху текст от Закона за личните данни

Президентът наложи вето върху текст от Закона за личните данни

Президентът Румен Радев наложи вето върху текст от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни. Мотивите на държавния глава са свързаните с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически, академични и художествени цели.

„С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл“, пише в мотивите към ветото.

Според Радев под формата на критерии за защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи.

Законовите промени бяха приети на 23 януари с 83 гласа „за“ и 10 „въздържал се“. Те предизвикаха остри обществени реакции, свързани със свободата на изразяване.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio