„Демократична България“ върви към евроизборите без бившите „реформатори“

„Демократична България“ върви към евроизборите без бившите „реформатори“

От понеделник до 10 февруари започва гласуването във вътрешни предварителни избори за „Да, България“

 

„Да, България“ ще тества кой от кандидатите им за евродепутати ще получи най-голямо доверие от избирателите за оглавяване на листата. Партията е част от коалицията „Демократична България“. От понеделник започва гласуването във вътрешни предварителни избори за „Да, България“. Гласуването е електронно или по пощата. В него може да участва всеки, дори ако не е член на партията, който свали приложението за мобилен телефон. Периодът за гласуване е от полунощ на 4 февруари до края на 10 февруари.

За регистрацията е необходим и код, който може да се получи от член на партията или чрез електронна заявка. Кандидатите на „Да, България“ са 17, като сред тях има както познати лица, като бившият посланик и външен министър Стефан Тафров и служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, така и много млади лица.

„Демократична България“, в която участват още ДСБ и „Зелените“, ще се яви с обща листа за европейските избори през май, но все още не е ясно как ще бъде разпределена тя. Пред „Дневник“ съпредседателят на „Демократична България“ и ДСБ Атанас Атанасов казва, че ще я разпределят принципно, но не дава повече подробности.

Според източник от управлението на „Демократична България“, въпросът за подреждане на общата листа ще бъде обсъждан след първичните избори на „Да, България“.

От „Демократична България“ разговарят за предизборна коалиция или подкрепа неофициално и с други партии от бившото дясно пространство, като СДС, БЗНС и Движение „България на гражданите“. До реална коалиция с тях обаче е малко вероятно да се стигне.

В обединението на трите партии още не са забравили разнобоя в Реформаторския блок от миналия парламент, в който всяка от партиите гонеше своите лични интереси и така се провали съдебната реформа. Нямаме намерение да правим Реформаторски блок 2, няма смисъл, коментираха неофициално от „Демократична България“.

Пред новото обединение, което има шанс за 1 евродепутат според част от последните проучвания на електоралните нагласи, стои въпросът и в коя група ще бъде той. ДСБ са част от ЕНП, „Зелените“ са част от „Европейската зелена партия“, а в „Да, България“ има либерално настроени млади политици, които обаче не желаят да бъдат в една група с ДПС (АЛДЕ).

Лидерът на СДС Румен Христов каза в началото на януари, че идейна коалиция би била най-добрият вариант за предстоящите европейски избори. Като най-близки идейно той вижда „Демократи за силна България“ и „Да, България“. Христов не изключи възможността и за други варианти, „защото и в самия СДС има едно крило, което по-скоро се ориентира към консервативно-патриотичен профил на коалицията за следващите евроизбори“.

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е решил до 4 февруари да се проведат общинските събрания за номиниране на кандидати за предстоящите евроизбори, като преценяват, че вероятността да се явят самостоятелно или в друга коалиция, а не с „Демократична България“, е по-голяма.

До европейските избори на 26 май остават по-малко от 4 месеца.

Снимка: бТВ

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio