Съдът не е намерил основания за неустойки за проекта „Антична Сердика“

Съдът не е намерил основания за неустойки за проекта „Антична Сердика“

Еспресната проверка е по повод записите, които днес Елена Йончева пусна срещу министър Банов

 

Министерството на културата няма основания да иска неустойка от дружеството „Антична Сердика“ за изпълнението на проекта за античния комплекс Ларгото в центъра на София. Това се дължи на факта, че забавянията на строителството са по „обективни причини, които не са свързани с изпълнителите“, а освен това министерството е приело работата по двата етапа за приключена по различно време, а според договора изпълнителят дължи неустойка само ако забави проекта в цялост.

Това се вижда от решението на Софийския градски съд по делото, заведеното от министерството с искане за неустойка в размер на 754 хил. лева. Съдът отхвърля иска, като решението е обжалвано пред апелативния съд, който трябва да се произнесе.

По-рано днес депутатът Елена Йончева пусна три записа, приписвани на тогавашния зам.-министър на културата, а сега министър, Боил Банов, на база на които смята, че той е опростил неустойка от 700 хил. лв. на изпълнителя на проекта – „Антична Сердика“. След това депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който през 2016 г. беше министър, съобщи, че още тогава е „подписал заповед да отиде на съд неустойката за Ларгото“. Веднага след пресконференцията на Йончева прокуратурата обяви, че се е самосезирала по материалите и започва проверка. Банов пък каза, че е готов да подаде оставка като министър на културата.

Съдът констатира, че строителните дейности са спирани 5 пъти за общо 59 дни от началото на изпълнението на проекта. За всяко от тях страните са сключвали споразумения, като причините са – липсва на осигурен авторски надзор, нови или продължаващи археологически проучвания и изготвяне на нови технически проучвания. Според съда тези спирания не са свързани с изпълнителните.

Всеки път дейностите са спирани с акт 10 и са подновявани с акт 11. Именно имената на такива документи се разчитат в субтитрите на записите, изнесени днес от Йончева. „Да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение“, според БСП това са думите на Боил Банов. Твърдението на Йончева е, че с тези указания Банов е прикрил закъснението на проекта.

Според жалбата на министерството „Антична Сердика“ е трябвало да завърши проекта в края на 2015 г., но в началото на 2016 г. приемателната комисия е установила редица недовършени части от проекта. Основното доказателство на министерството за забавянето е подписания акт 15 за приемането на проекта. Той е от 25.02, или с 36 дни след договорения краен срок. Дружеството пък твърди, че срокът е бил удължен след 5 спирания на работата, за които няма вина.

Според протокола от комисията по приемането на обекта на 29 януари 2016 г. не са били „монтирани около 50 % от стъклата на куполното покритие, не е била изпълнена шпакловка и боядисване на облицовъчните аквапанели, не са били довършени окачените тавани в помещенията и в южната част на Ларгото, остъкляване на асансьора, хидроизолация, електрическата и осветителна инсталация“.

Договорът между страните предвижда при забавяне на целия проект министерството да може да претендира за неустойка от 0.2% на ден върху цялата цена, но не повече от 20% от цената на целия проект – 12.5 млн. лева. Така от ръководеното тогава от Вежди Рашидов ведомство искат изпълнителните да им изплатят сумата от 754 хил. лева.

От решението на съда обаче се разбира, че поръчката е разделена на два етапа и министерството не може да претендира за тази неустойка, защото дори да има забавяне на изпълнението, то е само частично – в единия етап.

„Дори и работите по етап II да са изпълнени със закъснение на 25.02.2016 г., както се поддържа от ищеца, не е налице забавено изпълнение в цялост“, се казва в решението на съда. Причината е, че в края на декември 2015 г. министерството приема с протокол работата по втория етап за приключена.

В „Антична Сердика“ влизат частните дружества „Пътища и мостове“, „Финанс груп 2013“, „Пътстрой-Варна“ и „Реставрация“ ЕАД, което е еднолична собственост на Министерството на културата. Съдът е постановил министерството да изплати на собствената си фирма 25 хил. лева неустойки по делото.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio