Прокуратурата се самосезира, без да изчака сигнала на Елена Йончева

Прокуратурата се самосезира, без да изчака сигнала на Елена Йончева

 

Прокуратурата се самосезира по данните за корупция в Министерството на културата, изнесени днес на пресконференция от депутата от БСП и журналист Елена Йончева. Той нареди незабавна проверка, без да изчака сигнала й.

Според Йончева и колегите й от БСП през 2016 г. Банов в качеството му на зам.-министър си е затворил очите за нарушение на фирмата – строител на софийското Ларго, за което е трябвало да й поиска 700 хил. лв. неустойки

Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2 – 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая, се казва в прессъобщението.

Качеството на записите е лошо и репликите не се чуват ясно, но БСП предостави на днешния си брифинг субтитри на журналистите.

Става дума за проекта „Античен културно-комуникационен център „Сердика“ – 2 и 3 етап“, чиято стойност е 12.3 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“. Изпълнител на проекта е ЗДДЗ „Антична Сердика“, в което влизат четири фирми с водещ партньор „Пътища и мостове“ ЕООД.

Първият запис е от кабината на зам.- министър Банов и е направен на 24 март 2016 г., когато министър беше Вежди Рашидов. Сред присъстващите на срещата освен Банов са Татяна Цановска – изпълняващ длъжността директор на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов – ръководител на проекта от страна на министерството.

Според субтитрите на БСП зам.- министър Банов казва, че има забавяне в изпълнението на строително-монтажните работи с 33 дни, заради което на фирмата трябва да се наложи неустойка от около 700 хил. лв. После обяснява, че тази неустойка не може да се събере с години и предлага на архитект Мечкунов да направи акт 10, който да раздроби на две или три.

Вторият разговор според БСП е телефонен и е между Боил Банов и Атанас Ангелов от ЗДДЗ „Инвест консулт“ – независимият строителен надзор. В него Банов казва, че и да искат неустойката, никога няма да я вземат и лансира предложението в строителните книжа за минал период да се намерят два пъти по 15 дни, в които не са се правили никакви строително-монтажни работи, и „да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение“.

Третият разговор отново е по телефона и е между зам.-министъра и инженер Драгомир Драганов – ръководител на проекта от страна на изпълнителя „Антична Сердика“, поясниха от БСП. В него Банов обяснява за установеното забавяне и прави предложението за неговото заличаване. „За да я няма тази простотия, да не ви съдим и така нататък, ще ви помоля за съдействие“, казва Банов според субтитрите.

Не беше излъчен запис на отговора на инж. Драганов.

Елена Йончева каза, че няма данни дали и как Боил Банов се е облагодетелствал от това, но има документи, които потвърждават изнесеното чрез записа, а именно че е ощетил държавата.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio