Борисов натюр: „Заводи никнат като гъби, 70% от наетите са роми, всичко се слага в един куфар и заминава“

Борисов натюр: „Заводи никнат като гъби, 70% от наетите са роми, всичко се слага в един куфар и заминава“

Премиерът Бойко Борисов участва в 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“. В речта си премиерът представи приоритетите на правителството за 2019 г.

По традиция „Студия Трансмедия“ подбра няколко цитата от думите на Бойко Борисов, които представят темите накратко.

 

За инвестициите

„Бих казал и нещо за инвестиции, защото много се спекулира. Аз обичам да работя с цифри и данни на институциите. Какво казва БеНе банка. За 2016 г. – 1.03 млрд. евро, за 2017 г. – 1.386 млрд. евро. Който е учили аритметика знае, че това показва повишение на инвестициите. И трябва да ви кажа, че съм радостен, че инвестициите са сферата на реалната икономика.“

Коментар на „Студия Трансмедия“: Официалните данни на Българската народна банка показват, че за периода 2007 – 2017 г. преките чуждестранни инвестиции в България са се свили близо 10 пъти – от 17.8 млрд. лв. до 2 млрд. лв.

За заводите

„За първи път, г-н Радев, износа на България е по-голям от вноса. За първи път. Защото заводите бълват продукция, която се изнася на 100%. Преди няколко дни бях в Димитровград и много бих искал да споделя който не е бил да го види този завод. Те са няколко. В единия работят близо 3000 души. И произвеждат абсолютно цялото окабеляване за „Мерцедес“. На 100% износ. Огромен завод. Стотици работници и накрая цялата продукция се затваря в един куфар, товари се и заминава за Кьолн. Или за Финландия. Там са заводите. Не съм питал за статистика, но от това, което видях близо 70% от работниците бяха роми. И то работят на най-съвременна техника. И се справят прекрасно.

Минималната заплата там е 1040 лв. плюс ваучери и всичко останало. И търсят още 400 работника. Не им стигат. А от другата страна на магистралата е новият завод за фарове. Където още не им достигат. От 106 км е най-далечното разстояние, където всяка сутрин карат работници.“

Коментар на „Студия Трансмедия“: Анализ на автомобилната индустрия от 2017 г., изготвен от Автомобилния клъстер, Colliers, PwC, показва, че компании от сектора са разположение във всички региони на страната. Концентрацията им е просто е по-висока в Южна България.

За магистралите

Затова и ние полагаме големи усилия с магистрала „Хемус“, защото там, където са „Марица“, „Струма“ , „Тракия“, заводите никнат като гъби. Затова това е наш основен приоритет и мисля, че края на март поне три лота още ще започнеме да строим по „Хемус“, защото това ще е реката, по която ще потекат инвестициите към Северна България.“

Снимка: Фейсбук страница на „Капитал“

Категории Акцент, Икономика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.