Европейската идея е в опасност, предупреждават интелектуалци

Европейската идея е в опасност, предупреждават интелектуалци

Идеята за Европа е в опасност, твърдят в открито писмо до медиите 30 творци и интелектуалци от различни държави. Според тях Европа е атакувана от фалшиви пророци, омаяни от възмущението на хората, които се опияняват най-вече от възможността да бъдат в светлините на прожекторите.

От всички страни се сипят критики, нападки и дезертьорство от каузата, се казва в писмото, публикувано в „Гардиън“.

 

Интелектуалците посочват като основание за тревога факта, че Европа е изоставена от нейните двама големи съюзници, които през ХХ век два пъти са я спасявали. Единият е отвъд Ламанша, а другият отвъд Атлантическия океан. Така Европа е все по-застрашена от посегателствата на Кремъл.

„Европа като идея се разпада пред очите ни. В тази  атмосфера през месец май ще се състоят изборите за Европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не обърне надигащата се вълна, ако не се оформи нов дух на съпротива, тези избори обещават да бъдат най-голямото бедствие, което познаваме. Те ще донесат победа на разрушителите“, пишат творците.

Те наричат себе си „европейски патриоти“ и предупреждават, че след разгрома на фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.

 

„Това е призив за действие в навечерието на избори, които отказваме да оставим в ръцете на гробокопачите на европейската идея“, се посочва в

 

Сред подписалите писмото са Салман Рушди, Милан Кундера, Орхан Памук, Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Йън Макюън, Адам Михник и др.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio