Държавата ще съкрати под 2% от администрацията си

Държавата ще съкрати под 2% от администрацията си

Шумно рекламираният от управляващите процес по свиване на разходите в администрацията чрез съкращения по пътя към въвеждане на електронно управление се оказа доста скромен. Вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред БНР, че съкращенията ще обхванат 1600 бройки – служители и празни щатове, което е под 2% от всички заети.

Кое ведомство какви съкращения прави не е ясно. Също така неясно е и дали в цифрата са включени служителите на вече закритото в края на годината Министерство на българското европредседателство.

„Оразмеряването на администрациите ни невинаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3, 4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка. Затова дадох шанс на колегите министри да преценят сами какви съкращения и движение на бройки могат да направят. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни щатове), което е под 2% от всички заети в държавната администрация“, обясни Дончев в предаването „Преди всички“.

Според вицепремиера това само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена, например с дублирани функции. „Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението“, коментира още Дончев.

Според Дончев срещу съкращенията ималосъпротива. „Тя идва основно през колегите министри, които предполагам, че са подложени на вътрешен натиск от самите администрации. Но аз им казвам често – те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там временно като представляващи гражданите“, коментира вицепремиерът.

Съкращенията бяха темата, с която приключи миналата година Министерският съвет и бяха повод за една от първите речи на премиера Борисов към министрите му в началото на 2019 г., припомня „Сега“. През декември Дончев прати писмо до колегите си с искане за конкретни предложения за съкращения. Тогава той оповести данни, че незаетите щатове в администрацията са 10 000, а чиновниците – 130 000. „Сега излиза, че министрите не желаят да се разделят даже с празните позиции. Не помогна и обръщение към тях от премиера Борисов, който ги призова да оптимизират ведомствата си на първото заседание на правителството през януари 2019 г.“, коментира изданието.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio