Работодателите поискаха да плащат половината разходи за осигуровки на работниците

Работодателите поискаха да плащат половината разходи за осигуровки на работниците

Основните работодателски организации в България поискаха законодателни промени, с които сигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между бизнеса и работници.

Инициативата идва от Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) . В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като бизнесът плаща по-голямата част. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори.

„Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общият разход за труд. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Така според Велев в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени. „Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая не става дума за ощетяване на някого или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията“, развива тезата си той, цитиртан от „Дневник“.

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

Категории Акцент, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio