Москва ще вземе ответни мерки заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал“

Москва ще вземе ответни мерки заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал“

Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да включи още руснаци в санкционните списъци по случая „Скрипал“. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава, цитирана от Фокус.

„Предявените срещу Русия и нашите граждани обвинения по „делото Скрипал“ не издържат на критика“, подчертават от дипломатическото ведомство. „Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тази неприятелска акция“.

Часове по-рано Европейският съюз наложи санкции на девет официални лица от Русия и Сирия, в това число и на директора на Главното разузнавателно управление на Русия (военното разузнаване).  От ЕС заявиха, че двама агенти, директорът и заместник-директорът на ГРУ са отговорни за „съдържание, пренасяне и употреба“ на нервно-паралитичния газ, използван за атаката в Солсбъри през март миналата година. Санкциите се отнасят до вицеадмирал Игор Костюков и агентите Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни с фалшивите имена като Александър Петров и Руслан Боширов. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви по повод санкциите: “Убедена съм, че страните-членки взеха днешното решение на много твърда правна основа. Това е част от нашия сериозен ангажимент и решимост в борбата срещу разпространението не само на химическите оръжия, но и на оръжията за масово унищожение като цяло“.

В позицията си след обявяването на санкциите руското МВнР обаче твърди, че разгърнатата от британските власти кампания по „делото Скрипал“ преследва вътрешнополитически цели на фона на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз. „Разгърнатата от британските власти информационна кампания по това дело преследва на първо място вътрешнополитически цели. Показателно е, че новото й активизиране съвпадна с поредната кризисна вълна на преговорите за Брекзит“, заявиха от министерството.

Освен това МВнР на Русия определи действията на Европейския съюз като неуважение към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Москва счита, че на руските граждани „е пробван наскоро изобретен от ЕС санкционен механизъм, който уж цели да противодейства на употребата и разпространението на химическо оръжие“.

„Ние потвърждаваме принципната си позиция за незаконността на въвеждането на едностранни ограничителни мерки при заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Разглеждаме учредяването и началото на практическото функциониране на гореупоменатия механизъм като неуважение на Европейския съюз към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, добавиха от руското дипломатическо ведомство. „По този начин Брюксел за пореден път демонстрира пренебрежението си към колективно разработените механизми за международно сътрудничество“.

Москва подчерта, че подмяната на съществуващите механизми с едностранни незаконни наказателни инструменти, включително даването на атрибутивни функции на Техническия секретариат на ОЗХО, заплашва да увеличи произвола в международните отношения и международното право.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio