ЕК критикува България заради механизми за продажба на гражданство

ЕК критикува България заради механизми за продажба на гражданство

Европейската комисия (ЕК) ще предупреди България, че процедурата за предоставяне на право на гражданство или постоянно пребиваване срещу инвестиции може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци. Това твърди „Ройтерс“ като се позовава на свои източници, запознати с предварителния доклад на ЕК. Очаква се документът да бъде публикуван в сряда.

ЕК ще предупреди общо три страни. България, Кипър и Малта единствените три от 28-те държави, които „продават“ паспортите си и правото на постоянно пребиваване, са обект на особена критика. Общо 20 страни правят същото с правото за пребиваване.бЕврокомисията отбелязва, че тези схеми може да се използват от хора с напълно добронамерени действия и средства, спечелени по законен път.

България, Кипър и Малта позволяват на чужденци да се сдобият с паспорт и лична карта срещу инвестиции в рамките на 1-2 милиона евро, поше „Ройтерс“.

Разрешенията за получаване на пребиваване се продават за 15 000 евро в Хърватия, а сумата достига над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия. Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там. Това създават риск от пране на пари, смята ЕК.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio