Днес Академията за театрално и филмово изкуство ще обяви номинациите за „Оскар“

Днес Академията за театрално и филмово изкуство ще обяви номинациите за „Оскар“

 

Днес на специална церемония в Лос Анджелис Американската академия за театрално и филмово изкуство ще обяви тазгодишните номинации за „Оскар“. Тя ще започне в 15:20 ч. българско време. Имената на претендентите ще бъдат съобщени от американската актриса Трейси Елис Рос, която изигра главната роля в комедийния сериал “Girlfriends” и американския актьор от пакистански произход Кумайл Нанджиани, участвал в лентата „Силиконовата долина“.

Мелодрамата на Брадли Купър „Роди се звезда“, драмата на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон „Рома“ и лентата на Питър Фарели „Зелената книга“ са с най-големи шансове за „Оскар” в категорията „Най-добър филм“, сочат прогнозите на критиците. Сред фаворитите за най-добър актьор са Рами Малек, който се превъплъщава в образа на легендарния Фреди Меркюри във филма „Бохемска рапсодия“, и Крисчън Бейл, който играе бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни в политическата комедия „Вице“. За наградата „най-добра актриса“ вероятно ще се борят Глен Клоуз за ролята й в „Съпругата“, Оливия Колман, която играе във „Фаворитката“, и Лейди Гага с участието й в „Роди се звезда“.

91-ото издание на връчването на най-престижните филмови награди ще се проведе на 24 февруари в Лос Анджелис. За първи път от 30 години насам бляскавото събитие остана без водещ. Първоначално церемонията трябваше да бъде водена от актьора Кевин Харт, но организаторите оттеглиха поканата си поради остра полемика относно негови хомофобски публикации в „Туитър“ отпреди 10 години.

Наградата се присъжда в 24 категории, включително „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, актьорски номинации за главни и поддържащи роли, „Най-добър чуждоезичен филм“, „Най-добър анимационен филм“ и др.

Мелодрамата на Брадли Купър „Роди се звезда“, драмата на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон „Рома“ и лентата на Питър Фарели „Зелената книга“ са с най-големи шансове за „Оскар“ в категорията „Най-добър филм“, сочат прогнозите на критиците.

След официалното обявяване на номинираните (от 5 до 10 в категорията „Най-добър филм“ и по 5 в останалите категории) се провежда вторият етап на гласуване, по време на който членовете на Американската филмова академия ще определят победителите. Това ще се случи до 19 февруари.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio