Цветанов: За F-16 ползвахме експертизата на бивш началник на Румен Радев, по-способен от него

Цветанов: За F-16 ползвахме експертизата на бивш началник на Румен Радев, по-способен от него

Зам.-председателят на ГЕРБ се е обзаложил с Борисов, че ще вкарат 7 евродепутати

 

Доволни сме от работата на колегите. Прави се определено обновление във всички нива на държавното управление – и в законодателната, и в изпълнителната, и в местната власт. Там, където има сигнали за нарушения, се реагира бързо и адекватно.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ  зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на премиера Бойко Борисов към редиците на партията.

„От 97 хиляди членове на ГЕРБ може да се случи някой, който да злоупотреби с доверието на партията. Когато имаме сигнали, реагираме адекватно”, подчерта Цветанов.

Той беше попитан в този ред на мисли и за бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и сагата „Суджукгейт”:

„Споделял съм, че не това е добрият авторитет за областта (Добрич), но може би към тогавашния момент сме допуснали грешка за включването му в листата на ПГ ГЕРБ и смятам, че това, че си допуснал грешка и че по някакъв начин гледаш веднага да реагираш адекватно на ситуацията и да се освободиш от подобни хора, това означава, че имаме процеси, с които можем да ги регулираме, да ги контролираме и винаги да бъдем безкомпромисни.”

Около 16-17 март ГЕРБ ще представи листата си с кандидатите за евродепутати, съобщи Цветан Цветанов. Стартовата позиция е 6-ма кандидати, но според Цветанов лесно могат да станат и 7. Все още не е определено кой ще бъде водач на листата.

„Аз съм убеден, че имаме потенциал и за 7 евродепутати. Ние винаги си имаме облог с премиера Борисов и всяка една победа за мен увеличава колекцията на часовниците. Това стана традиция, ние сме и малко суеверни, така че няма да нарушаваме нещо, което води до добри резултати. Имам вече около 10-11 часовника – за всяка една победа”, коментира Цветанов.

Прогнозата за сделката за F-16 е, че цената, която държавата ще плати за изтребителите, ще намалява в преговорния процес със Съединените щати.По думите на Цветанов изборът на F-16 е най-добрият възможен, защото по този начин България ще стане част от интегрирания подход в НАТО.

„Единственото, което е ясно, че цената ще намалява в този преговорен процес, няма скрити разходи, които могат да бъдат направени впоследствие. Докато скрити разходи във всички останали самолети, които бяха разглеждани, по–специално „Грипен”, има възможност да се повиши тази цена”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Той категорично отхвърли определението на президента Румен Радев, че сделката за F-16 е „триумф на лобизма”: „Може ли, когато водиш преговори със Съединените щати, да го наричаш това лобизъм, може ли да говориш за лобизъм, ако погледнеш как са се купували и как са придобивани способности в съответните военновъздушни сили на държавите членки на НАТО в ЕС”.

„Ползвахме експертизата на бившия началник на Румен Радев – генерал Попов. Той беше началник на Румен Радев и съм убеден съм, че има много повече способности, както да решава проблеми, така и да бъде много по-земен, много по-всеотдаен за експертизата, която може да я предостави на съответните колеги в Комисията по отбрана”, добави Цветанов пред бТВ.

На въпрос защо изобщо е обявен конкурс, след като решението ще е политическо и за пред хората ли е била обявена процедурата, зам.-председателят на ГЕРБ коментира:

„За да можеш да вземеш политическо решение, то трябва да бъде достатъчно добре информационно осъзнато. А защо тябва да има някакъв спор с президента? С изказванията си той визира периода, в който неговото служебно правителство взе решение. Сегашната процедура е прозрачна.“

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio