Върховният съд в Холaндия отмени разпродажбата на активи на „ЮКОС“

Върховният съд в Холaндия отмени разпродажбата на активи на „ЮКОС“

Холандия няма да признае фалита на компанията в Русия от 2006 г., а продажбата на търг в Москва на един от последните активи на групата е обявена за невалидна

Върховният съд на Холандия потвърди, че решението на Арбитражния съд на Москва от 2006 г. за обявяването на ЮКОС Финанс в несъстоятелност няма да бъде признато в Холандия. Това означава, че резултатите от търга за продажба на акции на холандската структура Yukos Finance B.V. в полза на московското дружество „Промнефрой“ също нямат да бъдат признавани, пише руското издание РБК.

Решението на Върховния съд на Холандия, публикувано на 18 януари на уебсайта на съда, е направено в отговор на жалбата на „Промнефрой” срещу решението на Амстердамския съд от 9 май 2017 г. Тогава апелативният съд постанови, че банкрутът на Юкос е бил инспириран от руските власти в нарушение на основните принципи на правото. По-специално, дружествата са били обект на прекомерни искания за плащане на данъчни просрочия за кратко време. Освен това властите са попречили на ЮКОС да има адекватна правна защита и са пренебрегнали всичките му опити за уреждане на данъчни претенции.

Върховният съд подкрепи гледната точка на апелативния съд и най-накрая потвърди, че Промнефстрой не е станал собственик на акциите на Юкос Финанс през 2007 г., се казва в изявление на съда.

През август 2007 г. Промнефстрой беше признат за победител в търга на Руския фонд за федерална собственост за продажбата на акции „Юкос Финанс“ и е платил за тях 309 млн. долара. Това беше един от последните аукциони за продажба на активи на „Юкос“. Първоначално „Промнефстрой” е принадлежало на „Роснефт”, който купи тогава голяма част от активите на „Юкос” на търг. Малко преди търга  „Роснефт” е продал „Промнефстрой“ на компанията „Монте Вале“ на американския гражданин Стивън Патрик Линч.

Представители на бившите акционери на Юкос нарекоха това решение исторически. „Това е добър ден за върховенството на закона. Много се радваме, че успяхме да защитим международните активи на ЮКОС в полза на неговите акционери ”, заяви бившият президент на ЮКОС Стивън Тейед (цитиран в прессъобщение от Фондация„ ЮКОС ”,която управлява чуждестранните активи на групата).

Решението на Върховния съд на Холандия дава възможност на „Фондацията ЮКОС“ да разпредели ят част от чуждестранните средства на „ЮКОС“ между бивши акционери. Активите на „Юкос Финанс“ се оценяват на 800 млн. евро – това са парите, получени за продажбата през 2006 г. на контролен пакет от литовската петролна рафинерия Mazeikiu nafta и почти половината от словашката компания „Транпетрол“. Въпреки че през 2007 г. „Промнефстрой“ получи акции на ЮКОС Финанс, бившите чуждестранни мениджъри на групата ЮКОС незабавно оспориха законността на търга в холандските съдилища и изпълниха схема за защита на средствата. Активите на „ЮКОС Финанс“ бяха прехвърлени на неговото дъщерно дружество Yukos International, а акциите на дъщерното дружество на свой ред бяха прехвърлени към специално създадена холнадска фондация.  През октомври 2007 г. окръжният съд в Амстердам постави под въпрос търга за продажбата на Yukos Finance, което е началото на многогодишни съдебни производства. В резултат на това парите на Юкос Финанс са блокирани през всичките тези години и не са достъпни за никоя от страните.

Групата ЮКОС, с основни активи в нефтодобивната промишленост на Русия се притежаваше от олигарха Михаил Ходорковски. През 2003 г. той влзиа в конфликт с президента на Русия Владимир Путин и си навлича сериозни последици. Той беше помилван от Путин в навечерието на Олимпиадата в Сочи. Веднага след освобождаването си Ходорковски вече е в самолета за Лондон, където се подвизават много други руски бизнесмени.

Той успява да запази част от състоянието си и сега спонсорира независима руска медия, разследвания и проекти, свързани с опазването на човешките права в Русия, но никога не се е връщал в страната.

През 2015 г., две години след освобождаването му от затвора, Ходорковски е обвинен в убийството на кмета на град Нефтеюганск Владимир Петюков, извършено през 1998 г. Според прокуратурата Ходорковски е наел убиец, защото кметът изисквал “Юкос“ да плаща по-високи данъци.

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio