Нов борд влиза в натрупалия над 3.5 млн. лв. дългове към НАП издател на „Стандарт“ (обновено)

Нов борд влиза в натрупалия над 3.5 млн. лв. дългове към НАП издател на „Стандарт“ (обновено)

Издателската компания има натрупани задължения за близо 3.5 млн. лв.

Издателят на в. „Стандарт“ има нов мажоритарен акционер и нов управителен съвет. Най-вероятната причина за операцията е, че дружество издател на вестника „Стандарт нюз“ е натрупало задължения към приходната агенция. Според данни от системата на НАП издателят на в. „Стандарт“ е натрупал близо 3.5 млн. лв. към фиска към октомври 2018 г. Необяснимото в случая е, че задължението на компанията-издател на „Стандарт” е видимо само при търсене в целия списък от длъжници към НАП. При индивидуално търсене по ЕИК базата данни на НАП съобщава, че дружество с такива данни е включено след „техническа грешка“ в задълженията за предходния месец – т.е. към декември 2018 г.

Операцията по смяната на борда в „Стандарт нюз“ е извършена по решение на общото събрание на акционерите. На него от длъжност и от отговорност са освободени главният редактор на „Стандарт“, близката до премиера Бойко Борисов и ДПС депутата Делян Пеевски Славка Бозукова, адвокатът Тодор Батков, брат му Мартин Батков и Светлин Панов.

На тяхно място влизат само двама нови членове на борда – Георги Иванов, който става и представляващ „Стандарт нюз“, и Любен Асенов Любенов.

Името Любен Асенов Любенов присъства като собственик на компанията „Ино строй комерс БГ“, което е със задължение от 138 466 лв. към НАП още от юни 2017 г.

Гласуваните промени са били направени от новопоявил се акционер в „Стандарт нюз“. Това е дружеството „Мастър Пи Ар“. Мажоритарен собственик в него е Славка Бозукова, а дялове имат още четири физически лица. Кога се е случила операцията по прехвърлянето не е ясно. Не е известна и цената, на която „Мастър Пи Ар“ е получил 2 618 670 акции, всяка с номинал 1 лев. Продавач, или поне прехвърлител, би трябвало да е било „Т.Б.Консулт“ на адвокат Тодор Батков.

В началото на януари 2018 г. в. „Стандарт“ обяви от първата си страница, че мажоритарният акционер Тодор Батков ще дари акциите си на журналистите в изданието. В статията се посочваше, че това е подарък за 25-ия юбилей на „Стандарт“ и Батков го обявил на среща с екипа на вестника в адвокатската му кантора в София.

„Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят“, заявил Батков. Управлението на изданието и след даряването му на журналистите остана в Славка Бозукова. А проблемите пред „Стандарт“ очевидно продължиха. В началото на ноември с трогателно съобщение пак от първа страница изданието обяви, че спира да излиза като всекидневник.

„Стандарт“ избра Деня на народните будители, за да направи една от най-важните крачки в 26-годишното си развитие. След като показахме стандартите за свястна и съвестна печатна медия, сега влизаме ударно в света на интернет“, се казваше в съобщението.

„Стандарт“ беше първият вестник, в който журналистите станаха и негови собственици. Взехме акциите през февруари, но за съжаление заедно със задълженията. Свободата струва скъпо! И това не е клише – изпитахме го на гърба си. Всеки, който работи, иска трудът му да бъде възнаграден. Но има няколко професии, в които човек няма право на компромиси – учители, лекари и журналисти. Направиш ли го – това е сделка с дявола“, обясниха от редакцията на „Стандарт“.

Какво е накарало издателите-журналисти месец по-късно да направят промени в борда на издателската компания не става ясно.

Собствеността в „Стандарт“ винаги е била нещо доста условно поради една особеност. Акциите в издателската компания са на приносител. Поради това на общите събрания в последните години често се въртят различни акционери, доказващи собствеността си с временни удостоверения.

„Стандарт нюз“ дълго време отказваше да публикува свои отчети в Търговския регистър. За първи път от пет години такъв се появи внезапно през 2017 г. И от него се разбра за поредната смяна на собственост. Като нов акционер беше записана „Пресгрупа Утро“, която е издател на русенския вестник „Утро“. Собственик на „Пресгрупа утро“ е австрийската BG Privatinvest GmbH. Това дружeство на свой ред се притежава от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев.

Името на Грозев и на фирмата BG Privatinvest GMBH станаха особено популярни около смяната на собствеността в издателя на вестниците „24 часа“ и „Труд“. През декември 2011 г. германските издатели от ВАЦ обявиха, че се оттеглят от пазара в България и продават собствеността на група от австрийски и български инвеститори. Собствеността беше разпределена между BG Privatinvest на Грозев и Хабсбург от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до скандал между двете групи инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и компания в издателя на „24 часа“ и „Труд“ се понижи до 9%, вместо първоначалните 53%.

Всичко това на фона на неяснота за източника на финансиране на водената от Христо Грозев група инвеститори. Медийни публикации и неофициални коментари на участващи в сделката по това време сочат собствениците на „Винпром Пещера“ в комбинация с ДПС депутата Делян Пеевски, който по това време се радва на широко кредитно одобрение от КТБ, за източник на това финансиране.

Делът, с който „Пресгрупа Утро“ се появи в „Стандарт нюз“,  се равнява на този, който преди беше държан от компанията „ГМ Прес“. Това дружество е вече е обявено в несъстоятелност, защото не може (или не иска) да връща задълженията си към „Булит 2007“. „Булит 2007“ е дружество, кредитирано от КТБ, което на свой ред е прехвърляло парите към „ГМ Прес“, с които пък се е издържал „Стандарт“. От разпространени в медиите и неотречени от никого договори между „Булит 2007“ и „ГМ Прес“ в периода 2011 – 2012 г. към бившето дружество собственик в „Стандарт“ са заминали поне 6.5 млн. евро.

През 2014 г. мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутатът Делян Пеевски влизат в остър конфликт, а „Стандарт“ става арена на серия „разследвания“, които напълно съвпадат с линията на Пеевски. „Булит 2007“ прави опит да си поиска обратно парите от „ГМ Прес“. Но издателят на „Стандарт“ очевидно няма такива планове. „Булит 2007“  завежда дело с искане за обявяване в несъстоятелност на своя контрагент. Следва бясно напускане на борда на директорите на „ГМ Прес“.

Препис от акционерната книга на „Стандарт нюз“ показва, че акциите на „ГМ Прес“ са джиросани на „Пресгрупа Утро“ през юли 2014 г. Доколко това е вярно и дали е антидатирано вписване е трудно да се установи. Фактът, че „Пресгрупа утро“ влиза в борда на директорите на „Стандарт нюз“ чак през октомври 2017 г., когато се прави цяла поредица вписвания, е достатъчно показателен.

* Заглавието и текста са редактирани. В първоначалния си вариант заглавието гласи „Длъжници към НАП поемат контрола над вестник „Стандарт“.

 

 

Категории Акцент, Компании, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.