Европарламентът призова държавите от ЕС „незабавно“ да приемат Истанбулската конвенция

Европарламентът призова държавите от ЕС „незабавно“ да приемат Истанбулската конвенция

 

Европарламентът призова държавите членки на Европейския съюз „незабавно“ да подпишат Истанбулската конвенция.

Toва става ясно от незаконодателна резолюция на ЕП, приета на текущата парламентарна сесия и разпространена от пресцентъра на институцията. Резолюцията бе подкрепена с 390 гласа „за“, 153 „против“ и 63 „въздържал се“.

В текста депутатите призовават европейските институции да оценят доколко има върховенство на закона в държавите членки и да осъдят наложените върху свободата на изразяване ограничения, както и нарушаването на правата на мигрантите и търсещите убежище.

Текстът заклеймява всички форми на насилие срещу жени и призовава членките, които още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят „незабавно“.

Евродепутатите алармират и за съблюдаване на правовата държава и по-точно срещу практиката в някои държави членки да се разхлаби разделението на властите и независимостта на съдебната система.

Друг акцент в документа е свободата на словото, което би довело до сериозни спънки пред разследващата журналистика и свободните медии.

Резолюцията осъжда и словото на омраза по адрес на мигрантите и подема на крайнодесни движения. Депутатите подчертават нуждата от борба срещу възхода на антисемитизма и ислямофобията, както и упорстващата стигма и дискриминация спрямо гейовете, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните хора в ЕС. Изразява се и съжаление, че на практика липсва движение, работещо за интеграцията и правата на ромите.

В заключение ЕП призовава Съвета на ЕС да сложи край на сегашния застой в реформата на Регламента от Дъблин. Насърчават се националните органи да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на хората, търсещи международна закрила.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio