Със спорове и обвинения в лобизъм депутатите обсъдиха F-16

Със спорове и обвинения в лобизъм депутатите обсъдиха F-16

Със спорове и обвинения в лобизъм депутатите обсъждат правителственото решение за предоставяне на мандат за преговори със САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. С мандата се възлага на правителството да подготви проект на международен договор и да осъществи преговори със САЩ за придобиване на F-16.

От БСП поискаха в пленарната зала да бъде извикан премиерът Бойко Борисов, а ГЕРБ пък настоя да се извика президентът Румен Радев, защото той е главнокомандващ.

„Ако днес вземем решението правителството да преговаря за Ф-16, блок 70, ние ще имаме по-добра цена, която ще влезе в рамката и ще имаме една доставка, която ще ни гарантира едно бъдеще на авиацията в следващите минимум 40-50 години“. Така Владимир Тошев от ГЕРБ  аргументира подкрепата за мандат за преговори.

„Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто купуване на бойни самолети“, заяви Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ намери очакван съюзник в лицето на ДПС, но „Обединени патриоти“ не бяха единодушни. Депутатите от ВМРО подкрепиха решението, а НФСБ застана против него.

БСП повтори вече известната си позиция, че подкрепят мандата за преговори, но не и отклонение от цената. „Не приемаме игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме съгласие за таван от 1,8 милиарда лева и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече за това“, заяви Кристиан Вигенин.

Веселин Марешки пък заложи на популизма: „Вие допитахте ли се до тях дали те искат да ги харчим за железа или искат да ги харчим за здравеопазване, образование, национална сигурност, решаване на демографските проблеми“.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,