Правната комисия отхвърли ветото върху тайния арест

Правната комисия отхвърли ветото върху тайния арест

Правната комисия към НС отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Наказателния кодекс, с които се дава възможност при задържане прокуратурата да бави с 48 часа уведомяването на близките и с 24 часа при малолетни. Според действащите в момента разпоредби семейството и работодателят се уведомяват незабавно.

Това вето на президента Радев беше отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Следва неговото гласуване в пленарна зала, където се очаква да бъде подкрепено от ДПС.

Според професор Емилия Друмева, секретар на президента по правните въпроси, тъй като не са посочени видовете деяния, за които важи дерогацията на права, тя „става приложима за всякакви случаи“. С този подход, който не позволява да се конкретизират всички случаи, има риск изключението да се превърне в правило, каза Друмева, цитирана от „Дневник“.

 

 

Депутатът Филип Попов (БСП) коментира, че върнатите за повторно разглеждане разпоредби нарушават баланса между защитата на основни човешки права и интереса на държавата. Според него липсата на конкретика за кои точно престъпления се отнася неуведомяването ще доведе до произвол. Съпартиецът му Димитър Стоянов каза, че тъй като е минал през системата на МВР, смята, че се нарушават човешки права и изключенията стават правило.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза, че дебатът срещу промените е бил основан върху текста на вносител, а финалният текст е бил смекчен, но тъй като заради ветото не е публикуван в Държавен вестник, крайният вариант не е достъпен на сайта на Народното събрание. В работната група се старахме да бъдем по-кадифени, каза Кирилов.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,