Екатерина Захариева: Европа се нуждае от подреден Брекзит

Екатерина Захариева: Европа се нуждае от подреден Брекзит

За скандала с либийския кораб вицепремиерът коментира, че спорът е гражданско-правен

 

„Европа не се нуждае от Брекзит. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Брекзит.” Това заяви пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева, коментирайки политическата криза във Великобритания във връзка с развода й с Европейския съюз.

Тя подчерта още, че плавното излизане на Острова от общността е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.

Захариева коментира и скандала с либийския танкер. „Спорът е гражданско-правен и не бива да повлиява на двустранните ни отношения. Няма нищо, което министерството крие.

„Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин да помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза външният министър. И допълни, че Външно министерство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

По повод промените, срещу които протестираха българските превозвачи, Захариева смята, че пакетът „Мобилност” не помага за единението на Европа и „нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем“.

 

Категории АкцентЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio