Цигарената фабрика в Благоевград затваря

Цигарената фабрика в Благоевград затваря

Единственото останало в България производствено предприятие от групата на „Булгартабак Холдинг“ – фабриката в Благоевград. Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане, съобщи Българското национално радио.

В най-голямото предприятие на цигарения холдинг от 2000 човека към момента са останали едва 200. В петък те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно. При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на „Булгартабак“, твурди БНР. Пред националното радио работници в завода са заявили, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

„Благоевград БТ“ остана последната работеща фабрика от структурата на „Булгартабак“ след като предприятие беше приватизирано в първото управление на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов от купувача руската ВТБ Капитал. Впоследствие контролът над фабриката е свръзван с ДПС депутата Делян Пеевски чрез няколко регистрирани в офшорни зони компании.

Цигарената фабрика в София беше затворена още през 2015 г., а в момента на нейно място се подготвя строителството на голям жилищен комплекс.

 

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio