Калфин: Екзотика е министър да протестира в Брюксел

Калфин: Екзотика е министър да протестира в Брюксел

Под прозорците на Европейския парламент непрекъснато има протести. При нас екзотиката е, че министър ще участва в протеста на превозвачите в Брюксел. Това едва ли ще доведе до нещо.

Това заяви в ефира на БНТ бившият външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин. Според него ако България иска да защити своя интерес, мястото е в Съвета, където са страните членки и по-лесно може да се блокира този пакет.

По думите му българското правителство е трябвало да обвърже този въпрос с темата за командированите работници, която беше важна за Франция и Холандия и която ние подкрепихме по време на българското европредседателство. „Сега няма с какво да защитим нашите интереси“, заяви Калфин.

Темата за пакет „Мобилност“ е трябвало да бъде засегната по време на Българското европредседателство, както и тази за ограничаване на вредните емисии при производство на електроенергия, където страната ни отново е в губеща позиция.

В четвъртък започна протестът на превозвачите срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел. Българските и румънските превозвачи настояват за отхвърлянето им. Те са подкрепени и от колегите си от Румъния. Няколкостотин шофьори и 10 камиона се включиха в демонстрацията. Машините са паркирани недалеч от евроинституциите. Българският транспортен министър Росен Желязков също заяви, че ще се присъедини към протеста.
Протестиращите настояват да отпадне забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите, както и шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е по-различен.
Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio