Световната банка прогнозира забавяне в българската икономика

Световната банка прогнозира забавяне в българската икономика

Икономика ще продължи да забавя растежа си през следващите три години. Това се казва в януарската прогноза на Световната банка. Според институцията към 2021 г. страната ни ще е изгубила над една четвърт от темпото, с което растеше през 2016 г. В нито една от петте години България не е успяла и няма да успее да обърне тенденцията.

За България банката коригира надолу с 0.5-0.6% от БВП всичките си прогнози от предишния юнски доклад „Глобални икономически перспективи“. Половин година по-късно СБ очаква ръстът през 2018 г. да е бил 3.3%, а не 3.8%, което означава, че за 6 месеца според анализаторите българската икономика е изгубила над една осма от темпото на растеж.

Понижени са и очакванията за настоящата и следващите две години. През 2019 г. забавянето ще продължи до ниво от 3.1%, догодина ще е 3%, а през 2021 г. ще слезе на 2.8%. За сравнение – през 2016 г. икономиката е нараснала с 3.9% според данните на СБ.

Като основни причини банката посочва забавянето на растежа на еврозоната, която е основният търговски партньор на България, както и отслабването на стимулиращи ръста ефекти във финансовия сектор и изострящият се недостиг на работна ръка.

Световната банка прогнозира, че през 2019 г. световната икономика ще расте по-бавно заради напрежението в търговските отношения и намаляване на международната търговия. Корекцията е от прогнозен ръст от 3% през 2018 г. на 2.9% през новата година и 2.8% през 2020 г.

Американската икономика ще се забави от 2.9% на 2.5% в последната година преди изборната 2020 г., а китайската – от 6.5% на 6.2%. С изчерпването на ефекта от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп през 2021г. ръстът на икономиката в САЩ ще е слязъл рязко на 1.6%, т.е. почти половината от темпото, очаквано за настоящата година. По това време Китай ще расте с 6%, което е добро темпо и макар да не е като средно 10% растеж годишно в периода 1980-2010 г., то е резултат от специална политика на Пекин от последните години за преминаване към по-ниски, но по-стабилни, нива на нарастване.

 

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio