Заехме 46-о място по демокрация

Заехме 46-о място по демокрация

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети Сподели
България зае 46-о място в класацията за най-развити демокрации в света на британската медийна група „Икономист“.  Намираме се сред държавите с непълна демокрация, като сме се придвижили с едно място напред спрямо миналата година.

По класификацията на „Икономист“ държавите се определята като демокрации, непълни демокрации, хибридни режими и авторитарни държави. Класирането е на база на 5 критерия – изборния процес и плурализма, функционирането на правителството, политическата култура, гражданските свободи и партийната система. Методиката вбючва измерване на 60 индикатора.

България събира индекс от 7,03 от максималното 10. Най-слабо е оценена политическата култура (4,38), а най-високо – изборния процес и плурализма (9,17). Качеството на управлението е 6,43, гражданските свободи – 7,94, а политическото участие 7,22.  Може да звучи невероятно, но в нашата група на непълните демокрации  попадат още Франция, Белгия, Португалия и Италия. Най-добре представената от новите страни е Естония, която е на 23-о място, като изпреварва дори САЩ.

Едва 21 държави са напълно демократични. На първите три места са Норвегия, Исландия и Швеция. След тях са Канада, Нова Зеландия,Дания, Финландия, Ирландия и Швейцария. В дъното на класацията са Сирия и Северна Корея, където управлението е авторитарно.

България се подрежда преди Полша (54-о място), Унгария (57) и Хърватия (60). Румъния е едва на 66-о място и с това е последна в ЕС.
Нивото на демокрацията в Турция е оценено със 110-о място от 167 държави, а управлението като хибридно.

Класацията на авторитарните режими се води от Йордания (115), Мозамбик и Кувейт.  Управлението на Владимир Путин е оцено със 144 място, като Москва е по-назад дори от Беларус (137) и Афганистан (143) и се намира в обкръжението на Саудитска Арабия (147) и Джибути (146).

Категории ОбществоЕтикети