Прокурорът Гешев: Има медийна фиксация в Иванчева, Банев готви хибридна война

Прокурорът Гешев: Има медийна фиксация в Иванчева, Банев готви хибридна война

Бившият кмет на „Младост“ Иванчева може да лъже в защитната си стратегия, задържаният олигарх Николай Банев подготвял хибридна война срещу България, а адвокат Лазар Карадалиев перял пари заедно с руски олигарси.

Таката версия изнесе българската прокуратурата в лицето на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който даде интервю за Би Ти Ви по водещи теми от последните седмици.

Според Гешев Николай Банев е разполагал с телефон в килията, какъвто не му се полага, и с него се е свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България и медийна атака срещу прокуратурата.

Гешев признава, че експертиза на телефона още не е направена, но подробно разказа как през него са водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България. Банев дискутирал и дали да поиска политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си. Сред другите дискутирани теми според Гешев били защита от руски адвокати през европейски съд и медийна кампания в Русия в защита на Банев.

Гешев не отрече, че може да стане главен прокурор. Мандатът на Сотир Цацаров начело на прокуратурата изтича в края на тази година, а като основни претенденти за неговия пост се сочат именно Гешев и ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

„Пред мен не стои въпросът дали да ставам главен прокурор, важно е да си свърша работата“, каза Гешев в отговор на въпрос дали може да оглави прокуратурата.

По отношение на казуса с бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева Гешев коментира, че тя имала активна защитна позиция, но при положение че е заплашена от 30 години затвор, може и да лъже.

Попитан за пореден път дали арестът на Иванчева е трябвало да бъде толкова публичен, Гешев отговори: „Въпрос на лош късмет беше мястото за ареста, избраха го службите. Правилно беше решението и то вече се вижда. Въпреки че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени, а представете си, ако беше станало извън медиите.“

В отговор на въпрос ръководителят на специализираната прокуратура посочи, че не е сигурно дали тя ще успее да осъди България в Страсбург. Десислава Иванчева и Биляна Петрова подадоха жалби за нарушения на няколко текста от Европейската конвенция за правата на човека.

„Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите, белезниците не зависят от прокуратурата“, посочи още Гешев.

Коментирайки условията в ареста, шефът на Специализираната прокуратура направи странна връзка, като заяви: „А българските пенсионери, които живеят при 3 пъти по-лоши условия? Държавата не им ли дължи топла вода, храна всеки ден, ток – в момента сега сигурно умират от глад!“.

Коментирайки обиските в адвокатски кантори, Гешев каза, че недосегаеми хора за прокуратурата в България няма. Той допълни, че срещу един от адвокат Лазар Карадалиев, който е защитник на Цветан Василев по делото КТБ, както и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, е повдигнато трето обвинение, за лидер на престъпна група за пране на пари.

Гешев каза, че вече са намерени данни, че тя е използвала посредничеството на офшорни фирми на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС. „Първото обвинение срещу Карадалиев е за организирана група за акцизни стоки без бандерол, второто е за делото КТБ и това е третото обвинение, за което има мярка за неотклонение 20 000 лв“, обобщи той

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio