Кристалина Георгиева застава временно начело на Световната банка

Кристалина Георгиева застава временно начело на Световната банка

Кристалина Георгиева ще застане от 1 февруари временно начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар и провалил се кандидат за генерален секретар на ООН ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. Новината разпространи „Ройтерс“, а малко след това бе потвърдена от Световната банка.

Източници на агенцията казват, че става дума за „лично решение“ на президента. В кратко съобщение той заявява, че незабавно започва работа за частна компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Георгиева се озова за втори път в Световната банка преди две години. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия и заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка

Малко по-рано през 2016 г. тя бе предложението на правителство на Бойко Борисов за нов генерален секретар на ООН. Така България се яви с две номинации, защото по-рано за поста беше предложена и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Категории Акцент, Акцент-2, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio