Тайван отхвърля призива на Китай за обединение

Тайван отхвърля призива на Китай за обединение

Хиляди демонстрираха в Хонконг с настояване за демокрация и дори независимост от Китай

 

Президентката на Тайван Цай Ингвен заяви, че страната отхвърля призива на Китай за обединение, цитирана от световните агенции. По-рано китайският президент Си Цзинпин призова за обединение с Тайван, ако трябва, дори и със сила.

Цай подчерта на пресконференция, че речта на Си е показала ясно, че от гледна точка на Пекин този консенсус означава в случая на Тайван „една страна, две системи“. На този принцип Хонконг и Макао бяха върнати на Китайската народна република след края на колониалното британско владичество. „Тайван никога няма да приеме (принципа) „една страна, две системи“. Повечето тайванци са категорично против него. Това е тайванският консенсус“, заяви Цай.

Пекин отказва да изключи възможността за употреба на сила спрямо Тайван, заяви китайският президент Си Цзинпин. Той подчерта, че страната ще бъде обединена отново. Пекин „си запазва правото да прибегне до всички необходими средства“ срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч .

„Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединение“, подчерта Си в речта си по повод 40-ата годишнина от „Обръщението към тайванските съотечественици“, довело до подобряване на отношенията.

Остров Тайван и континенталната Китайска народна република се управляват отделно от 1949 г., когато приключва гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение.

В същото време хиляди демонстрираха в Хонконг с настояване за демокрация, спазване на основните права и даже независимост от Китай, предаде Би Би Си. Според организаторите на новогодишната проява в нея са участвали 5500 души, докато от полицията казаха, че участниците са били 3200. На манифестацията се издигаха лозунги за подновяване на замрелите демократични реформи и за борба срещу „политическите репресии“ от страна на Пекин.

„Като погледнем назад към годината, която отмина, това беше много лоша година. Върховенството на закона се срива“, каза Джими Шам, един от организаторите на протеста. През 2018 г. Великобритания, САЩ и други държави изразиха загриженост по повод голям брой случаи, които според тях подкопават доверието в свободите и автономията на Хонконг под китайско управление. Отбелязаха се арести на активисти, забрана на политическа партия за независимост, лишаване на активисти от право да се кандидатират в местни избори, както и изгонването на един западен журналист.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio