Президентът пусна гражданската конфискация без присъда

Президентът пусна гражданската конфискация без присъда

Президентът Румен Радев пусна без вето спорните промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които узакониха възможността Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да конфискува имущество и когато собственикът е оправдан от съда или наказателният процес срещу него е прекратен от самата прокуратура. Измененията са публикувания в днешния извънреден брой на Държавен вестник.

Промените бяха написани в спешен порядък с цел да бъде обезсилено тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 7 декември м.г., което посочи, че прекратяването на наказателното производство е пречка пред продължаването на иска за отнемане на имуществото от КПКОНПИ. За по-малко от две седмици внесеният от шефа на правната комисия Данаил Кирилов проект стана законодателен факт – на 20 декември беше гласуван окончателно, припомня lex.bg.

Основната поправка гласи, че „не съставляват законова пречка за упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на оправдателна присъда“. Сочената за по-скандална промяна гласи, че това правило важи и за неприключилите проверки и производства пред съда по отменения вече закон за конфискацията, който е действал до 2012 г.

Въз основа на тълкувателното решение на ВКС няколко дела за конфискация бяха прекратени, тъй като лицата бяха оправдани от съда. Беше посочен като пример Христо Бисеров, срещу когото КПКОНПИ водеше дело за конфискация на имущество за 2 млн. лв., но той бе оправдан от съда по наказателното дело. С влизане в сила на поправките комисията ще може да продължи производството по иска за отнемане на имуществото.

Освен тези промени, които сега ще влязат в сила, законодателите от ГЕРБ и ДПС Данаил Кирилов и Хамид Хамид внесоха в самия край на годината и още един проект. В него се предлага драстично разширяване на правомощията на КПКОНПИ: комисията да може да се бави не 3 месеца, както е сега, а 6 месеца след последния запор да внесе иск за конфискация. На комисията се дава и право да призовава граждани, като механизмът за това ще бъде уреден с правилник. А който призован не се яви „на определеното място и време без уважителни причини“, ще бъде глобяван и довеждан принудително.

Bлизaнeтo в cилa нa посочените промени не ги прави окончателни завинаги, тъй като те могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева отправи преюдициално запитване да Съда на ЕС дали българският регламент на гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция e в cъответствие c директивата на ЕС oт 2014 г. И тъй като запитването е по конкретен процес, спряно е производството за отнемане на имоти на обвиняемите по делото „КТБ“. А за това, че съдията си е изпълнила правомощието, което има по закон, тя беше атакувано грубо и публично от председателя на КПКОНПИ.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio