НАСА показа най-далечния познат космически обект

НАСА показа най-далечния познат космически обект

Изглежда като червеникав снежен човек, който се състои от две части. Така американската космическа агенция НАСА описа заснетия от сондата New Horizons астероид Ултима Туле – най-далечното космическо тяло, непосредствено изучавано от човечеството. Първите кадри от цялата събрана от сондата информация, бяха показани на пресконференция тази нощ.

Те са направени от разстояние 28 000 км, докато при най-голямото приближаване сондата е преминала на 3500 км. Заради голямата отдалеченост от обекта обаче кадрите, които са заснети от непосредствена близост, се очакват през февруари. Резолюцията на първите снимки разкрива обекти с размер до 140 м, докато направените от по-малко разстояние би трябвало да покажат и обекти с размер 35 м.

Успешното преминаване на апарата бе потвърдено във вторник, а в следващите месеци – вероятно до септември 2020 г., ще продължи изпращането към Земята на натрупаната на борда информация.

От НАСА смятат, че астероидът се състои отдве съединили се самото начало на формирането на Слънчевата система части – в  Ултима (по-голямата) и Туле. Районът, известен като Поясът на Куипер, е много студен и химическите процеси са толкова забавени, че се предполага, че космическите тела в него са се запазили почти във вида си от преди 4.6 млрд години.

Ултима и Туле са се съединили при много ниска скорост – вероятно 2-3 км/ч. Астероидът е с много тъмен цвят – най-ярките му зони отразяват 13% от светлината, падаща върху тях. При най-тъмните отражението е едва 6%. „Общо взето, преследвахме нещо в тъмното при скорост от 51 000 км/ч и всичко сработи, както трябваше“, обясниха мисията си от НАСА.

Категории Акцент-2, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio