Китай успешно спусна апарат на обратната страна на Луната

Китай успешно спусна апарат на обратната страна на Луната

 

Китай съобщи, че тази нощ успешно е спуснал космическия си апарат „Чанъе-4“ (Chang’e-4) на обратната страна на Луната. Това е първото кацане на космическа сонда на тъмната от Земята част на естествения земен спътник.

Това е станало в 10:26 часа пекинско време в района на Южния полюс и бе определено от държавните медии като „голям момент в космическите изследвания“.

„Чанъе-4“ има апаратура за изследване на терена и провеждане на биологичен експеримент. Космическата агенция на Китай ще използва натрупания опит и за доставяне на лунни проби на Земята от мисия, която ще бъде изстреляна тази година.

Сондата трябва да проучи място, наречено кратер Фон Карман, който е в падината Южен полюс – Айткен – огромна структура с диаметър над 2500 км и дълбочина 13 км. Това е един от най-големите кратери, образувани от удар на астероид в Слънчевата система, както и най-голямата, най-дълбоката и най-старата падина на Луната.

Ударът на космическото тяло е бил толкова силен, че е разкъсал повърхността и се предполага, че е разкрил част от вътрешната структура на Луната.

По време на мисията ще бъдат направени 10 експеримента – шест от Китай и четири от други държави. Сред тестовете ще бъдат засаждане на картофи и други семена.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio