Тайван ще стане част от Китай дори с употреба на сила

Тайван ще стане част от Китай дори с употреба на сила

 

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че Тайван ще се обедини с Китай и призова гражданите да го приемат. Той отново повтори призива на Пекин за мирно обединение на принципа една държава – две системи.

Китай отказва да изключи възможността за употреба на сила спрямо Тайван, заяви Си Цзинпин, цитиран от „Франс прес“, предаде БТА. Той подчерта, че страната ще бъде обединена отново.

Пекин „си запазва правото да прибегне до всички необходими средства“ срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч.

Си Дзинпин допълни, че и двете страни са едно и също китайско семейство и че тайванската независимост е „против хода на историята“.

„Тайванският народ трябва да разбере, че независимостта ще му донесе единствено трудности“, заяви президентът и допълни, че Пекин никога няма да толерира каквато и да било дейност, подкрепяща независимост.

„Отношенията с Тайван са част от китайската вътрешна политика, а чуждестранна намеса е недопустима. Пекин си запазва правото да предприеме всички необходими мерки срещу чужди сили, които се месят в мирното обединение и подклаждат сепаратизма в Тайван“, бяха думите на Си Дзинпин.

„Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединение“, подчерта Си Цзинпин в речта си по повод 40-ата годишнина от „Обръщението към тайванските съотечественици“, довело до подобряване на отношенията, отбелязва „Ройтерс“.

Остров Тайван и континенталната Китайска народна република се управляват отделно от 1949 г., когато приключва гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение, припомня АФП.

Въпреки подобряването на отношенията през последните 40 години китайските власти продължават да заплашват с употреба на сила, за да възстановят суверенитета си, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

„Мирното решение на тайванския въпрос е сигурен път към запазване на сигурността и мира в региона и поощряване на всеобщото развитие в интерес на сънародниците“, подчерта китайският президент. Той посочи, че мирното взаимодействие трябва да бъде подкрепяно и от двете страни, отбелязва ТАСС.

В същото време хиляди демонстрираха в Хонконг с настояване за демокрация, спазване на основните права и даже независимост от Китай, предаде агенция „Ройтерс“.

Според организаторите на новогодишната проява в нея са участвали 5500 човека, докато от полицията казаха, че участниците са били 3200.

На манифестацията се издигаха лозунги за подновяване на замрелите демократични реформи и за борба срещу „политическите репресии“ от страна на Пекин. „Като погледнем назад към годината, която отмина, това беше много лоша година. Върховенството на закона се срива“, каза Джими Шам, един от организаторите на протеста.

През 2018 г. Великобритания, САЩ и други държави изразиха загриженост по повод голям брой случаи, които според тях подкопават доверието в свободите и автономията на Хонконг под китайско управление. Отбелязваха се арести на активисти, забрана на политическа партия за независимост, лишаване на активисти от право да се кандидатират в местни избори, както и изгонването на един западен журналист, припомни агенция „Ройтерс“.

На 1 юли 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район. Той е е бил британска колония в продължение на цели 156 години. Британското влияние до голяма степен е помогнало от малко рибарско селце, днес Хонг Конг да е мегаполис с една от най-развитите икономики на света.

 

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio