Премиерът обяви, че ще се пътува без винетки по Северната тангента

Премиерът обяви, че ще се пътува без винетки по Северната тангента

 

Няма да се изисква винетка за движение по Северната скоростна тангента в София. Това обяви на брифинг премиерът Бойко Борисов.

„Нищо няма да се променят от това, което е било миналата година – това съм разпоредил на регионалното министерство и АПИ. Както Южната дъга е в рамките на града, и Северната тангента е в рамките на града и тя е правена, за да им е по-удобно на хората. Разпоредил съм да си преправят плановете и така да продължи през 2019 година“, каза министър-председателят.

„Независимо от логиката, независимо че принципът е „който кара повече, той плаща повече“, независимо от това, че е по-лесно да поддържаш и да чистиш две платна каквито бяха по времето на социализма и на управлението на БСП – Околовръстния път, друго е да поддържаш 12 платна. Но благодарение на това, че приходните агенции, службите, прокуратурата работиха по бюджета, а и смисълът да правим Северна тангента, Южна, Западна дъга и какво ли не още, е бил винаги в услуга на гражданите – да пътуват по-бързо, по-безопасно, по-лесно и това да дава възможност за по-високи доходи, което също е факт“, каза още Борисов.

Относно плащането на пътни такси за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина, Агенция „Пътна инфраструктура“ води разговори със Столична община.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

От АПИ уточняват, че винетките са за ползване на републиканската пътна мрежа извън населеното място. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания от медии за кой пътища е необходима винетна такса. Според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима.

Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път.

За общинската пътна мрежа винетка не е необходима.

Решението на премиера дойде след като в празничните дни стана ясно, че жители на засегнатите столични райони са готови още от 1 януари да излязат на протест, с който да блокират Северната скоростна тангента и да се обявят против въвеждането на винетки. Пред Радио „Фокус“ председателят на БСП – София Калоян Паргов обясни, че се събира инициативен комитет с готовност да изрази недоволството си от решението, граничещо по думите му със законен рекет. Всички пътища на София трябва да бъдат безплатни, заяви Калоян Паргов.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio