Политици коментират речта на Доган от „загриженост за Европа“ до „пиянска логорея“

Политици коментират речта на Доган от „загриженост за Европа“ до „пиянска логорея“

 

Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира новата новогодишна реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той предлага програмно правителство без предсрочен вот.

„Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така и в света – всяка държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае за програмен кабинет, имаме парламентарно мнозинство. В немалка част за законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получава парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо, че са в опозиция на днешния парламент“, каза Цветанов.

„Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще има добър изборен резултат, защото съм убеден, че демократично мислещите български граждани осъзнават необходимостта да бъдем част от силна и обединена Европа. България над 10 години сме членове в ЕС, ние успяхме да се възползваме от европейската солидарност, да повишим капацитета, но също така и да създадем по-добри условия за живот“, каза още Цветанов.

По думите му ЕС няма алтернатива. „За нас да сме част от силното европейско семейство на ЕНП е гаранция за успеха на Европа и за успеха на България“, коментира той.

На въпрос дали партиите са готови да преминат теста и да надмогнат партийното си его, Цветанов заяви, че по гласувания в парламента по много от темите се е постигал национален консенсус.

При важни гласувания в Народното събрание колегите от ДПС се държат по-отговорно, отколкото тези от БСП, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ. Той подчерта, че БСП не се съобразява с ПЕС – нещо, което се надявал Сергей Станишев да оправи, за разлика от ГЕРБ, които следват линията на своето европейско политическо семейство ЕНП, и на ДПС, които са част от либералите АЛДЕ, каза Цветанов.

„Преведено на достъпен език словото на Доган означава правителството да подаде оставка, тъй като явно вече има алтернатива.“ Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира новогодишното обръщение на почетния председател на ДПС пред актива на партията, предаде Агенция „Фокус“. Тя припомни, че миналата година Ахмед Доган е казал, че ГЕРБ нямат алтернатива и трябва да подкрепя стабилността и сигурността в държавата в лицето на правителството на Борисов, докато сега говори за програмно правителство.

Нинова е на мнение, че Ахмед Доган поставя правилна диагноза на болежките на обществото, но предлага грешно лечение, защото не е възможно да има правителство с участие на всички представени в парламента партии. „За нас този парламент е изчерпан. Изходът е предсрочни избори. Нов кредит на доверие от обществото след такива избори и действия напред“, обобщи Нинова.

На въпрос как ще коментира изявлението на Доган, че управляващите са застрашени от вътрешна имплозия, лидерът на БСП отговори: „Това си е проблем на управляващите.“ Лидерът на БСП посочи, че втората причина за невъзможност за програмен кабинет е, че изглежда абсолютно невъзможно да седнат на една маса патриоти и ДПС, както и БСП и ГЕРБ.

Валери Симеонов от НФСБ каза пред журналисти в парламента, че не е нужно да се коментира речта, защото има много по-важни задачи. Той сравни изявлението на Доган с книгата на Джером Джеров „Празни мисли на един празен човек“ и българската пословица „Гладна кокошка просо сънува“.

Зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев написа във Фейсбук профила си: „Нужно ли е да сме запознати с цялата клиширана пиянска логорея на Доган (все едно си нямаме наша, собствена, след няколко бирички)“.

Според него цялата реч може да се обобщи така: „Пичове, другари и другарки от Де(пе)Се-то. Положението си е ‘бало века. Ние обаче трябва да подкрепяме др. Живков, пардон, Борисов, на всяка цена, щото си е наш.“

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio