Окончателно: Депутатите отделиха делата за конфискация от наказателния процес

Окончателно: Депутатите отделиха делата за конфискация от наказателния процес

Адвокати внасят в парламента остро писмо срещу законовия произвол на властта

 

По-малко от две седмици след като Гражданската колегия на Върховния касационен съд реши, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна пречка за иск за отнемане на имуществото парламентът прие на второ четене промени в антикорупционния закон в обратния смисъл.

С 95 гласа „за“, 64 „против“ и 8 „въздържал се“ депутатите днес окончателно записаха в закона: „Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване на правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното производство или влизането в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен за престъпления, посочени в разпоредбата на чл. 108, ал. 1 от закона“.

Освен това приеха, че неприключилите проверки и производства пред съда по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество (ЗОПДНПИ) се довършват според това ново правило.

Тази разпоредба беше гласувана, тъй като тълкувателното решение на ВКС се отнасяше именно до отменения закон за отнема на незаконно придобитото имущество. Той действа от 2012 г. до влизането в сила на новия антикорупционен закон на 23 януари 2018 г.

След произнасянето на тълкувателното решение от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обявиха, че то ще доведе до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Официално стана известно, че Софийският градски съд, стъпвайки на тълкувателното решение, е прекратил делото за конфискация на близо 2 млн. лв. срещу бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров. Определението обаче подлежи на обжалване.

Вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов, позовавайки се на твърдения на адвокати, каза, че са били прекратени и проверките срещу бизнесмените Гриша Ганчев и Огнян Донев. Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев обаче отказа да потвърди или отрече тази информация.

Днес в пленарната зала от левицата остро критикуваха измененията, като ги определиха като отказ от правовата държава, връщане към тоталитаризма и срам. „Не знам с какви очи юристи могат да защитят подобни норми. Това е компромис със съвестта на всеки гражданин, с демокрацията и с разделението на властите. Няма по-флагрантно потъпкване на правата на българските граждани“, заяви Валери Жаблянов.

Отговори му вносителят на измененията Данаил Кирилов: „Не знам дали сте чел решението на Конституционния съд по дело №4/2012г., защото този институт – на гражданската конфискация, е утвърден от КС. Изложени са подробни мотиви за ограничаването на права и в името на каква ценност се прави. Иначе ценя патоса ви. Отменете закона, когато можете и поемете всички последици от това правно действие“.

Над 300 дела за конфискация по стария закон ще бъдат водени по новите разпоредби като отнемането на имущество няма да е обвързано с наказателното дело след окончателното решение на парламента.

Тълкувателното решение на ВКС постанови, че прекратяването на наказателното производство – обвинението, по което е станало повод за проверка на имуществото, е абсолютна пречка да се води дело за конфискация. По изчисления на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заради тълкуванието на прекратяване подлежат около 20 дела за над 20 млн. лв.

Сред тях е и процедурата за отнемане срещу бившия зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров. Тя беше прекратена от Софийския градски съд (СГС) след тълкувателното решение на върховния съд, защото Бисеров беше окончателно оправдан по наказателното дело за неплатени данъци и недекларирани сделки. Производството за прекратяване на процедурата по конфискация обаче е висящо, защото антикорупционната комисия има право да го обжалва.

Милко Недялков от левицата каза, че предложените от ГЕРБ промени приличат на надскачане с някого – в случая висш съдебен орган, какъвто е ВКС. Той попита какво ще става с процедурите по конфискация в случаите, в които няма прекратяване на наказателното производство, а спиране.

Вчера при обсъждане на проекта на второ четене в правната комисия вносителят на измененията Данаил Кирилов изненадващо оттегли две от спорните изменения – идеята си за вечните проверки на антикорупционната комисия и за обратното действие на промените.

Днес група адвокати ще внесат писмо в Народното събрание, подписано от над 70 адвокати от цялата страна.  В него те се обръщат към шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов:

„Предвид последните Ви действия и публични изявления, с настоящото отворено писмо като адвокати, призвани да защитават конституционните права и свободи на гражданите, заявяваме:
Извънредното законодателство, придружено от обиди и намеци срещу Върховния касационен съд не кореспондират със статута Ви на председател на правната комисия в НС“, пише в писмото.

„Грубото погазване на гражданските права, създаването на извънредни съдилища и успешните опити на прокуратурата да влияе върху работата им, както и да се меси в законно регламентирана проверка от вишестоящ съд говорят за тръгване на законодателството в тоталитарна посока, а това е нещо недопустимо за държава, членуваща в ЕС.
Последните идеи на ГЕРБ да бъдат освободени от действието на антикорупционния закон общинските съветници показва, че всъщност декларираната цел на горепосочения закон не е реалната, а този закон се явява бухалка срещу неудобните за властта личности или освобождава от отговорност удобните. Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели.
Това, че законодателят отказва да види проблема в работата на прокуратурата и едва ли не дава индулгенция чрез антикорупционния закон срещу наказателно преследване за корупция по високите етажи на властта в едни случаи, а в други бива ползван като репресия срещу неудобни на властимащите хора, опитвайки се да внуши на обществото виновността на проверявания не кореспондира с основните правни норми“, коментират адвокатите.

„Опитите Ви за внушение, че ЕС и Венецианската комисия са видели проблем в безконтролната власт на т.нар. трима големи – председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор, са груба инсинуация. ЕС и Венецианската комисия говорят през цялото време за безконтролната власт само на главния прокурор, но за съжаление премиерът Борисов подчерта, че промени в тази посока може да се очакват след мандата на Сотир Цацаров“, пише още в писмото.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio