Държавните енергийни шефове в медийна акция: Ще обжалваме глобата от ЕК

Държавните енергийни шефове в медийна акция: Ще обжалваме глобата от ЕК

В координирана медийна акция, обхващаща водещите национални телевизии, директорите на компании от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) обявиха, че ще обжалват глобата от 77 млн. евро, наложена от Европейската комисия.

Наложената заради липса на конкуренция на газовия пазар в България глоба е заделена от БЕХ  и холдингът ще я плати в определения срок – 90 дни. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов. Той обаче изрази надежда, че в хода на съдебното дело тя ще бъде намалена или отменена. „Имаме аргументи, за да намалим размера на глобата и да бъде възстановена на дружествата и да обърнем решението в европейския съд. Най-вероятно ще се обърнем към него да разгледа делото по същество“, каза Иванов.

В същото време пред Нова телевизия изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обяви, че ще бъдат обжалвани твърдението за наличието на нарушение, периодът, в който ЕК твърди, че има нарушение, както и самият размер на глобата. „Глобата подлежи на плащане в 90-дневен срок от датата на получаване на решението. В случай, че има обжалване, тя може да бъде условно платена или да бъде предоставено финансово обезпечение до окончателното решаване на спора“, добави Малинов.

И двамата подчертаха, че глобата няма да удари по джоба крайните потребители, защото разходите на дружествата за глоби не са ценообразуващ елемент според българското законодателство.

В решението на ЕK също нямало отбелязано, че потребителите са претърпели вреди, каза Иванов и добави, че просто БЕХ няма да разпредели печалба и да я внесе в бюджета. Но поради други обстоятелства и без друго не се очаквало холдингът да е на печалба.

Снимка: atominfo.bg

Категории Акцент, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio