Fact Check. Собственик ли е Марк Жирардели на „Банско“

Fact Check. Собственик ли е Марк Жирардели на „Банско“

Ски легендата Марк Жирардели е собственик на дружеството „Юлен“, което е концесионер на Банско. Новината се завъртя по сайтове, телевизии и печатни издания с обичайнaтa за състоянието на българската медийна среда липса на елементарно съпоставяне на фактите и верифициране доколко тя е истинска.

И така – собственик ли е Жирардели на „Банско“?

Всичко започна със съобщение от Министерството на околната среда и водите. „Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско, Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на „Такс сървисиз лимитед“, която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско“, се казва в разпространеното от пресцентъра на МОСВ съобщение.

В последвало телевизионно интервю Жирардели обясни, че придобил участието си в „Юлен“ през 2016 г. „Собственик беше един фонд. Аз от фонда купих „Юлен“. За съжаление, подписал съм декларация за конфиденциалност и не мога да обявя кой е фондът“, обясни ски легендата.

Фактите

Марк Жирардели със сигурност не е купил „Юлен“ през 2016 г. Справка в Търговския регистър показва, че през тази година няма никаква промяна в акционерната структура на концесионера на Банско. Към края на 2017 г. най-голям акционер в дружеството продължава да бъде офшорката от Британските вирджински острови „Т.А.К сървисис лимитед“. Това е дружеството, което МОСВ погрешно наричат „Такс“ в съобщението си.  Същото дружество е най-голям акционер и към края на 2016 г.

Промяна има в периода 2014-2015 г. Тогава най-големият към онзи момент акционер – кипърското „Меранго трейдинг лимитид“ е продало притежаваните от него 46 422 акции от капитала в „Юлен“ на „Т.А.К сървисис лимитед“. „Меранго“ стана особено популярно с това, че е притежание на безработния кипърски гражданин Георгиус Георгиу, който е собственик на множество компании, широко кредитирани от Първа инвестиционна банка на шефа на ски федерацията Цеко Минев. „Юлен“, впрочем, е точно сред компаниите с големи кредитни експозиции към ПИБ.

След сделката между „Меранго трейдинг лимитид“ и „Т.А.К сървисис лимитед“ последното дружество става собственик на 67 163 акции от „Юлен“. Така е и към момента.

Кой притежава Т.А.К.?

Според съобщението на МОСВ Марк Жирардели е показал документи, удостоверяващи, че той е собственик на „Т.А.К сървисис лимитед“. Справка в Търговския регистър обаче показва, че и към юни 2018 г., когато се е провело последното общо събрание в „Юлен“, Жирардели не присъства никъде в структурата на „Т.А.К сървисис лимитед“. Офшорката има двама номинални директори – Лена Пападопулу и дружеството БУН Секретариал. Собственик на „Т.А.К сървисис лимитед“ пък е кипърската компания DUC Noninees. Справка в регистъра на компаниите в Кипър показва, че на свой ред тя се управлява от същия Георгиус Георгиу. В компанията наистина има промяна на собствеността, но тя е от март 2017 г. „Студия Трансмедия“ не успя да достигне до информация за актуалните собственици. Сайтът „Биволъ“ обаче публикува извадка от регистъра в Кипър, според който Георгиус Георгиу е продал 999 дяла от DUC Noninees на друга кипърска компания CYF Services Ltd. CYF Services от своя страна не е сменяла собственика си от инкорпорирането на компанията през 2015 г. Оттогава до днес собственик на всички дялове е лицето Августа Пападополу.

Цеко Минев ли е?

Най-близо до истинската версия за собствеността в концесионера на Банско сякаш е премиерът Бойко Борисов.  В телевизионно интервю той обяви, че всички знаят, че действителният собственик на „Юлен“ е акционерът в ПИБ Цеко Минев. Тази версия беше официално отречена от банката. А нито една държавна институция не се поинтересува от думите на премиера. Нито МОСВ, което обяви, че не му е работа да знае кой е собственик на концесионера, нито БНБ, която би следвало да се поинтересува за недекларирано и нарушаващо закона кредитиране на свързани лица, нито прокуратурата, която уж взе да проверява концесионния договор за Банско.

Снимка: Медияпул

 

 

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.