Марк Жирардели е Георгиус Георгиу

Марк Жирардели е Георгиус Георгиу

Петкратният носител на голямата кристална световна купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели се е обявил за мажоритарен собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“на среща с няколко министри. Той показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от „Такс сървисиз лимитед“, която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“. Това се твърди в съобщение до медиите от Министерството на околната среда и водите. На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на околната среда – Нено Димов, и на икономиката – Емил Караниколов.

В събота 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт и поиска „спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри“ за развитието на Банско, припомня „Дневник“.

На срещата с министрите днес Жирардели бил придружаван от адвокатите на „Юлен“. Цитиран от пресцентъра на екоминистерството, Жирардели казал, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ да води преговори и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско.

От ведомството на Димов обясняват срещата във връзка с развитието на ски зона „Банско“. На нея са били обсъдени концесионния договор за ски зоната и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта.

Министър Димов обяснил на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с „Юлен“, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се целяло да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение.

Собствеността на „Юлен“ е свързвана с единия от съсобствениците на Първа инвестиционна банка и председател на българската федерация по ски Цеко Минев. Проектът за изграждане на ски зоната в Банско е кредитирана именно от ПИБ, а банката е спонсор на проявите от Световната купа там.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: „Всички знаят, нищо че го крият – за Цеко Минев става въпрос.“ Месец по-рано адвокатът на „Юлен“ Петър Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик – кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

Категории Акцент-2, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio