Васил Божков сменя БТК в „Левски“

Васил Божков сменя БТК в „Левски“

Свързваният с хазартния бос Васил Божков сайт за онлайн залози Efbet е новият спонсор на футболния отбор на „Левски“. Логото на букмейкъра ще бъде поставено на екипите на сините, а договорът трябва да бъде представен официално във вторник, 18 декември. Новината беше обявена в официално съобщение от „Левски“. От него се разбира, че отношенията между „сините“ и Efbet са предоговорени. До момента клубът получаваше средства от букмейкърската къща, но те бяха по-малки.

„ПФК Левски и Еfbet официално ще обявят обновените договорни отношения между двете страни и ще представят екипите за настоящия сезон с логото на Еfbet на гърдите“, се разбира от съобщението на „Левски“.

Това обаче поставя много въпроси. В момента на фланелките на екипите на „Левски“ стои логото на Vivacom (търговската марка на Българската телекомуникационна кампания), която е основен спонсор на клуба. Логото на Efbet е отзад на фланелките, над имената на играчите.

За момента няма яснота дали Vivacom/БТК ще оттегли спонсорството си от клуба. Но има ясна сигнали в тази посока.

В момента мажоритарен собственик на „Левски“ номинално е Спас Русев, който номинално се представя и за най-голям акционер в БТК. Русев попадна в „Левски“ като част от сделката по влизането в най-големия телеком. Това стана през лятото на 2016 г. в същия ден, когато в сложна сделка по преструктуриран на „лош дълг“ се смени и собствеността на БТК. През ноември 2015 г. инвестиционното поделение VTB Capital на руската банка ВТБ организира търг за дълг от 150 млн. евро и обезпечението върху него – акциите от люксембургската компания InterV Investments. Търгът беше организиран така, че да бъде спечелен от офертата на консорциум, воден от Спас Русев. Последваха дълги правни и съдебни спорове, но в крайна сметка през август 2016 г. собствеността над InterV Investments беше прехвърлена от ВТБ на консорциум от инвеститори.

Най-голям номинален собственик се води Спас Русев с дял от 46%, 20% минус 1 глас отиват за ВТБ, 19% са за „Делта кепитъл инвестмънтс“ – дружество на българските представители на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, а остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори, групирани около американеца Майкъл Таненбаум.

Синьото сърце тупти

Само ден след сделката за БТК в „Левски“ се проведе общо събрание на акционерите. На него стана ясно, че Спас Русев е получил като дарение мажоритарния дял от акциите в „синия“ клуб. Русев благодари за възможността да получи „Левски“ и обясни как неговото синьо сърце тупти от момента, в който станал левскар в една бръснарница в Перник. Негови дарители станаха близкият от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов бивш общински съветник и футболен функционер Иво Тонев, адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов и бизнесменът, известен като монополист в производството на мантинели за пътното строителство Николай Иванов. На свой ред тримата бяха сдобили акциите в „Левски“ през 2014 г., които адвокатът Тодор Батков им дари, след като дълго време упорстваше да се раздели с със „синия“ клуб, без да получи нищо за участието си. В този период БТК зае близо 6 млн. лв. на „Левски“, с които бяха изплатени част от натрупаните задължения и клубът буквално беше спасен. Съществуваше дори предложение от тогавашните силни в „Левски“ – Тонев, Ангелов и Иванов БТК да влезе като акционер във футболния клуб.

През годините, в които притежава и управлява „Левски“, Спас Русев на няколко пъти дава сигнал, че би се отказал, ако се очаква от него да бъде основната финансираща страна.

През 2017 г. отношенията между БТК и „Левски“ бяха поизчистени чрез договор от февруари 2017 г. Тогава БТК плати 12 млн. лв., за да откупи правото името на стадиона на „Левски“ „Георги Аспарухов“ да се промени на „Виваком Арена Георги Аспарухов“.  С основната част от парите „Левски“ обслужи дългове към строителите на Сектор „А“ на „Герена“ – проект на Иво Тонев.

Кой е новият спонсор

Операторът на онлайн залагания Efbet е спонсор на редица отбори в Първа лига на българското футболно първенство. Дружеството е сред малкото лицензирани от Държавната комисия по хазарт букмейкъри, които имат правото на онлайн достъп до пазара в България. Efbet официално е собственост на малтийската компания Eurofootball Limited. Дружеството обаче е свързвано със силния човек в хазарта в България Васил Божков. И не е като да няма основания за това. Божков е съсобственик в редица казина под бранда Efbet в страната. Отделно той продължава да бъде мажоритарен собственик през цяла върволица компании в букмейкъра Еврофутбол. А името на малтийската компания, която оперира бранда Efbet, еднозначно сочи именно към Еврофутбол.

В последните години Божков, Русев и БТК разиграха друга знакова сделка. През май 2017 г. компанията „НГ Пропърти“ придоби сградата на Телефонната палата в София, собственост на БТК. „НГ Пропърти“ е дружество от плеядата компании около Васил Божков. Самият Божков е член на борда на директорите. Цената, на която е изпълнена сделката, е 17.3 млн. евро. При сключването на сделката източници на „Студия Трансмедия“ определиха цената като подценена и като вероятна по-сложна сделка между Божков и собствениците в БТК.

„НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. „НГ Пропърти“ е регистрирано в края на март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв. Точно колкото са му били необходми за затварянето на сделката с БТК. А това означава, че още когато БТК се е подготвяла да обявява търг за Телефонната палата, купувачът вече е бил избран, а сделката е била с фиксирана цена.

Според информация на „Студия Трансмедия“ сделката е осигурила за телекома част от така необхидимите му 43 млн. евро, с които бяха купени 16% от собственика си „Вива Телеком България“. Скандалната сделка е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Сумата от 43 млн. евро е необходима на собствениците на БТК, водени от Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ, за да покрият собствените си задължения по покупката на телекома.

Новината за влизането на Efbet като спонсор в „Левски“ идва на фона на спекулации за забавяне в разплащания към играчи и задължения на клуба. Само преди ден стана ясно, че срещу „Левски“ има заведено дело за обявяване в несъстоятелност заради дълг към компанията „Титан 77“, която е специализирана в организирането на чартърни полети.

 

Категории Акцент, Компании, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.