Цветанов поиска от президента отчет как е финансирана предизборната му кампания

Цветанов поиска от президента отчет как е финансирана предизборната му кампания

 

„Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?“ Това заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на партията. Той е в Банско за официалното откриване на ски сезона. Цветанов и кметът на Банско Георги Икономов (от ГЕРБ) се обявиха за необходимостта от изграждането на втори лифт над града

„Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията“, каза Цветанов.

„Прозрачността е изключително важна за всеки един изборен процес. Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки, който иска да вземе ролята на ментор в обществото, първо да отговори на всички тези подозрения“, подчерта Цветанов.

По думите му президентът Радев не изпълнява основната си функция на обединител и не допринася за осъществяването на пълноценен и градивен диалог между партиите и институциите, а даже напротив.

„Трудно ми е да си представя как би изглеждал един Консултативен съвет по национална сигурност, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Цветанов изрази надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни.

„Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България. Често по такива теми сме наблюдавали противопоставяне, но този път всички български евродепутати бяха единни“, каза той и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за председател на ПЕС.

„Винаги е хубаво, когато българи получават толкова отговорни ръководни постове, това е признание. Неотдавна и Мария Габриел, българският еврокомисар, бе избрана за заместник-председател на ЕНП Жени“, допълни Цветанов.

Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов каза, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

„Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, уточни той. Като доказателство за това, че България върви по правилния път в борбата с това явление, председателят на ПГ на ГЕРБ даде положителния доклад на ЕК за страната.

„Утре ще бъде открита отсечката между Кресна и Сандански от АМ „Струма“. Това дава нови предпоставки за инвестиции в региона“, каза Цветанов и допълни, че вследствие на добрата събираемост и безкомпромисната борба с контрабандата – правителството е отпуснало целево 1,35 млрд. лв. за АМ „Хемус“, като така се гарантира бъдещото развитие на Северна България.

По думите на Цветанов в момента за подобряването на образователната инфраструктура се изпълняват 119 проекта на обща стойност 623 млн. лв.

„ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. При кое друго управление са осигурявани толкова много пари за образование“, попита Цветанов и допълни, че тези пари стигат до българските деца и по този начин образователната система на България ще стане по-конкурентна.

Според Цветанов правителството никога не е делило общините на „наши“ и „ваши“ и доказателство за това са допълнителните постановления за Якоруда, Белица, Кресна, Гоце Делчев и т.н.

Във връзка с участието на Цветанов в наскоро провелата се среща на Управителния съвет на Европол във Виена, той каза, че в приетия първоначален вариант на Многогодишната програма на Европол за 2020-2021 г. начертаните мерки са за по-голяма защита на информацията и за по-добра координация между службите. Той благодари на евродепутата от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков, направил предложение бюджетът на Агенцията да бъде с 16 млн. евро по-голям, което в крайна сметка е било прието.

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio